BOŽO KOVAČEVIĆ

‘Biden ima još sam jedan uvjerljivi argument, dobar dio Amerike paničari, a moguća su i velika iznenađenja...‘

Mali su izgledi za njegovu pobjedu, ali treba znati i da je dobar dio Amerike u panici od mogućeg drugog Trumpovog mandata, dodao je

Joe Biden

 Jim Watson/AFP

Bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević, komentirao je u N1 Studiju uživo predsjedničke izbore u Americi.

“Dobro je postaviti pitanje o smislu te kampanje. Možemo reći da je predsjednik Joe Biden u neugodnoj situaciji kao i demokrati te potencijalni protukandidati unutar demokratske stranke. A u neprilici je i Amerika, a da ne govorimo o cijelom svijetu. Mislim da je problem utoliko veći što demokratska stranka nakon početka Bidenovog mandata nije poduzela korake za pronalaženje njegovog nasljednika”, rekao je Kovačević te objasnio i kako je to moguće.

“To je problem u demokratskoj stranci koji postoji već dulje vrijeme. Pitanje je i ima li demokratska stranka dovoljno vremena da pronađe novog kandidata. Bidenu nikako ne ide u prilog kad se javno raspravlja o njegovim sposobnostima za obnašanje dužnosti i kad pojedini istaknuti članovi republikanske stranke govore da bi se trebao povući. Ako Biden ne odustane, mala je vjerojatnost da će konvencija izglasati nekog drugog kandidata za mjesec dana, a ako odustane, smatra se da bi najlakše za organiziranje kampanje bilo nominirati Kamalu Harris. Moglo bi doći do velikog cirkusa, a možda i velikih iznenađenja”.

Kovačević je komentirao i koliko cijela situacija s Bidenom ide u prilog Donaldu Trumpu.

“To Trumpu nedvojbeno pomaže kao i njihov duel. Biden je učvrstio podršku Trumpovog biračkog tijela, a izgubio podršku dijela svojih birača. Jedini Bidenov uvjerljivi argument je: ‘Ja sam Trumpa već pobijedio pa ga mogu pobijediti opet‘, ali mnogo toga se u međuvremenu promijenilo”.

Kovačević je odgovorio i na pitanje što u ovom trenutku za svijet znači povratak Trumpa ili ostanak Bidena.

“Za svijet to znači povećanu neizvjesnost. Kad je riječ o demokratskim administracijama, onda je manje više jasan ideološki okvir liberalnog internacionalizma u skladu s kojim će Amerika nastojati održati svoju hegemoniju u svijetu. Kad je predsjednik Trump u pitanju, on ne misli da dobrobit Amerike ovisi o održavanju postojećih savezništava. Trump je jasno pokazao da želi razgovarati s liderima koji čvrsto kontroliraju stanje u svojim zemljama bez obzira na to jesu li to demokratski lideri ili ne”, rekao je Kovačević i za kraj komentirao Bidenove izglede za pobjedu.

“Mislim da su mali izgledi za njegovu pobjedu i sve ankete nakon sučeljavanja na to i ukazuju, ali treba znati i da je dobar dio Amerike u panici od mogućeg drugog Trumpovog mandata”, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 21:09