DOŽIVOTNI ZATVOR

BEZDUŠNI JOKER SE IZVUKAO Rodbina žrtava masakra u američkom kinu zaprepaštena jer ga nisu osudili na smrt

(FILES): This July 23, 2012 file photo shows James Holmes appearing in court at the Arapahoe County Justice Center in Centennial, Colorado. The US jury deciding the fate of James Holmes, who gunned down 12 people at a "Batman" movie premiere, on August 3, 2015 refused to take the death penalty off the table. The jury deliberated for just two hours before finding that Holmes' mental illness was not a mitigating factor in the July 20, 2012, shootings in Aurora, Colorado. In Colorado death penalty cases, after a guilty verdict jurors are asked to deliberate three times as to whether to request lethal injection or life in prison without parole. If jurors fail to find unanimously against the defendant in either of the first two stages assessing aggravating or mitigating factors, the trial ends with an automatic sentence of life in prison. AFP PHOTO / FILES / POOL /RJ SANGOSTI
 RJ SANGOSTI

Porota u petak nije htjela preporučiti smrtnu kaznu za Jamesa Holmesa, počinitelja pokolja iz 2012. u kojemu je 12 ljudi izgubilo život, a 70 je ranjeno u kinu u Aurori, na zapadu Sjedinjenih Država, što povlači za sobom kaznu doživotnog zatvora.

"Nismo bili jedinstveni u donošenju presude (...) očekujemo da će sud izreći kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti puštanja na uvjetnu slobodu" Jamesa Holmesa (27), rekao je jedan od dvanaestero porotnika suda u Centennialu, u saveznoj državi Coloradu, gdje se pokolj dogodio.

Konačnu presudu donijet će sudac Carlos Samour između 24. i 26. kolovoza.

Holmes je teško naoružan ušao 20. srpnja 2012. u dupke punu kinodvoranu tijekom prikazivanja filma o Batmanu "Povratak crnog viteza".

Kako navode svjedoci, prije nego je počeo pucati iz poluautomatskog oružja, sačmarice i pištolja ubacio je u dvoranu suzavac. Na glavi je imao kacigu i plinsku masku, a na sebi neprobojan prsluk. Među dvanaest žrtava u dvorani s 400 gledatelja bila je i šestogodišnja djevojčica.

Tri godine nakon pokolja u srpnju je Holmes proglašen krivim za ubojstvo s umišljajem koje je počinio "s krajnjom ravnodušnoću" za svaku od 12 žrtava. Također je optužen za pokušaj ubojstva 70 osoba koje je ranio, zatim za držanje oružja i eksploziva.

Holmes je tada slušao čitanje bez optužnice bez ikakve emocije. Njegov odvjetnik Dan King tvrdio je da Holmes boluje od mentalne bolesti i da mu obitelj ima povijest shizofrenije. Uspoređivan je s likom zlog Jokera iz Batmana i pokolj je počinio odjeven kao taj lik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 08:22