ISPROBANA NOVA METODA

Betonska kupola popravljena, idućih 48 sati bit će odlučujuće

Visoki tlak u bušotini značit će da nova kupola funkcionira, a niske vrijednosti tlaka da bi nafta mogla istjecati s još nekog mjesta
This still image from a live BP video feed shows robots working to replace the cap on a gushing well in the Gulf of Mexico during the early hour of July 12, 2010. BP said Monday the disastrous oil leak in the Gulf of Mexico has cost 3.5 billion dollars (2.78 billion euros), but the petroleum giant's shares rose sharply on reports it was on the verge of selling some assets.Engineers battled Monday to cap the damaged well which has been spewing oil into the Gulf of Mexico since it exploded in April, killing 11 workers and triggering the worst environmental disaster in US history.The beleaguered British-based oil company said the latest operation to seal the massive leak, which began on Saturday, was "proceeding as planned".AFP PHOTO / BP / HANDOUT == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGN ==
 AFP

NEW ORLEANS - Četiri dana nakon što je instalirala novu, poboljšanu kupolu na naftnu bušotinu u Meksičkom zaljevu, koja se u travnju nakon eksplozije naftne platforme otela kontroli, tvrtka BP danas je trebala početi planirano testiranje sustava da bi se utvrdilo može li nova kupola napokon, poslije 85 dana, zaustaviti curenje nafte. S planom su odlučili nastaviti nakon što su otklonili kvar na cijevi koja je prikvačena na novu kupolu i odvodi naftu prema površini, a iz koje je nafta istjecala u more. Upravo zbog tog kvara BP je drug put od ponedjeljka morao odgoditi predviđene testove “integriteta bušotine”.

Pokvarenu cijev počeli su popravljati u srijedu navečer, istog dana kad im je američki krizni stožer ipak dao zeleno svjetlo za provođenje testiranja. Naime, nadležni u SAD-u dan ranije tražili su odgodu testiranja, unatoč “velikom osjećaju za nuždu”, jer su željeli dodatno analizirati BP-jev plan da bi se izbjegla “nepovratna pogreška”.

- Odvojili smo taj dio sustava, dovukli ga na površinu i drugi spustili dolje. Postavili smo ga ovog jutra i još jednom prolazimo kroz proces pozicioniranja za test integriteta - objasnio je Kent Wells, potpredsjednik u BP-ju.

Prije samog nastavka testiranja, za koje su u BP-ju danas rekli da bi moglo početi kasnije tijekom dana, inženjeri su imali još mnogo posla. Među ostalim, čekalo ih je provjeravanje spojeva na opremi te postavljanje robotskih podmornica u ispravan položaj.

Kad napokon počnu s testiranjem, BP će zatvoriti ventile na kupoli kako bi ispitao stanje, odnosno “integritet bušotine”, što znači da će tijekom najviše 48 sati mjeriti pritisak u bušotini i pratiti seizmičke, akustične i temperaturne promjene u njoj i okolnom području.

Visoki tlak u bušotini značit će da nova, 75 tona teška kupola funkcionira. Suprotno od toga, niske vrijednosti tlaka ukazivale bi na to da nafta istječe s još nekog mjesta u bušotini. Tijekom mjerenja stručnjaci će svakih šest sati održavati sastanke, na kojima će odlučivati o nastavku testiranja.

Naime, postoji opasnost da bi zbog nagle promjene u tlaku nafta mogla probiti morsko dno na nekoj drugoj lokaciji, što bi dodatno zakompliciralo ionaku tešku ekološku situaciju. Također, testiranje će prekinuti ako vrijednosti tlaka ostanu niske kojih tri sata. Ako testovi prođu dobro, vjeruje se da bi nova kupola mogla u roku od samo nekoliko dana prikupljati svu naftu koja je do sada istjecala u more. U slučaju da zatvaranje ventila ne obuzda istjecanje nafte, BP tvrdi da će dio usmjeravati prema površini gdje će je skupljati brodovi. Za vrijeme testiranja bit će obustavljeni i radovi na pomoćnim bušotinama, za koje se vjeruje da će zauvijek riješiti problem curenja nafte iz “podivljale” bušotine.

- To da se bušotina može zatvoriti bila bi izvrsna vijest. Ne želim potpirivati nade da se ta bušotina može zatvoriti sve dok ne dobijemo potrebna empirijska očitanja - objasnio je admiral Thad Allen, šef američkog kriznog stožera.

U međuvremenu, BP je i dalje pod velikim političkim pritiskom u SAD-u jer se američki kongresni odbor složio oko mjera koje bi BP-ju mogle zabraniti nova bušenja na moru u idućih sedam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 10:37