NOVI SKANDAL U ITALIJI

Berlusconiju prijeti 15 godina zatvora jer nije odolio 17-godišnjoj Ruby

 AFP

RIM - Još jedna istraga protiv Silvija Berlusconija , ovaj put zbog iznude zloporabom dužnosti (4-12 godina zatvora) i maloljetničke prostitucije (još 6 mjeseci do 3 godine zatvora). Istraga je otvorena 21. prosinca, ali izbila je u javnost tek u petak, dan pošto je Ustavni sud oduzeo talijanskom premijeru pravo da se izvlači od suđenja sâm određujući kada je zakonito spriječen. Naime, u petak su pretreseni stan i ured Nicole Minetti, nekadašnje Berlusconijeve higijeničarke a sada oblasne vijećnice Lombardije na listi Berlusconijeve stranke Puka sloboda - pa je tako na vidjelo izbila i istraga.

Nevino priznanje

Istražitelji sumnjaju da je premijer Berlusconi zlorabio svoj položaj predsjednika Vlade da bi iznudio puštanje na slobodu tada još 17-godišnje Karime el Mahroug, samozvane “Ruby Rubacuori”, te da je koristio njezine seksualne usluge, a navodno i inih maloljetnih prostitutki koje su u tu svrhu dovođene u Berlusconijevu privatnu palaču u Arcoreu kod Milana.

“Ruby” je bila uhićena jer ju je druga djevojka optužila da joj je ukrala 3000 eura. Iz milanske policijske stanice u koju je dovedena “Ruby” je mobitelom pozvala šefa premijerova osiguranja (koje je u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova; novine su tvrdile da je upravo taj aparat razvozio kućama Berlusconijeve nimfete). Nakon nekog vremena oglasio se i sam Berlusconi, koji je policajcima slagao da je djevojka unuka egipatskog predsjednika Mubaraka i da je treba pustiti da se izbjegne diplomatski skandal. Skandal je izbio tek kada se doznalo što je Berlusconi izmislio - jer “Ruby” nije ni Egipćanka, nego Marokanka.

U istrazi tvrde da je Berlusconi slagao da je “Ruby” bila samo jednom u Arcoreu, za lanjsko Valentinovo, s mnogim drugim gostima. I kada je na programu bio “bunga bunga”, kako je sama nevino priznala. Prikupili su podatke o “Rubynom” mobitelu, pa se ispostavilo da je tadašnja maloljetnica u Arcoreu bila neprekidno (i dane i noći) za Dan oslobođenja, 24. - 26. travnja, pa ponovo za Praznik rada 1. svibnja, te napokon za Uskrs i Uskrsni ponedjeljak.

‘Krajnji korisnik’

Pod istragom su, već od ranije, Nicole Minetti, kojoj je policija povjerila maloljetnicu iako je nadležna sutkinja zahtijevala da bude smještena u neki od centara za smještaj maloljetnih delinkvenata, te novinar Emilio Fede, koji je, čini se, prvi uočio “Ruby” na nekom natjecanju za miss kada je imala 16 godina, što je tada javno rekla (snimak je na Internetu). I Minetti i Fede su osumnjičeni za iskorištavanje prostitucije, dakle za podvođenje.

Berlusconijev odvjetnik i autor njemu korisnih zakona Niccolň Ghedini tada je neelegantno rekao da Berlusconi nije utuživ jer je, u najgoru ruku, bio “krajnji korisnik”, tj. muster (klijent).

U Italiji prostitucija je kažnjiva samo za makroa, ne ni za prostituiranu osobu ni za klijenta - osim ako je prostituirana osoba maloljetna. Iako je Berlusconi tvrdio kako nije znao da je “Ruby” maloljetna, istražitelji sumnjaju da laže, pošto je njegov vjerni Fede znao koliko joj je godina i pošto je sam Berlusconi zahtijevao da “Ruby” bude povjerena Minetti, a samo se maloljetne osobe moraju povjeriti nekome.

Uostalom, Minetti nije preuzela nadzor nad maloljetnicom, nego ju je odmah prepustila brazilskoj državljanki, prostitutki. I to navodi istražitelje da povjeruju da je ona bila samo fasada, da je odradila posao za svoga političkog poslodavca - Berlusconija.

Istražitelji pretpostavljaju, kako piše u zahtjevima za pretres, da je Berlusconi baš zato da se “prikrije da je više puta bio mušterija maloljetne prostitutke u Arcoreu” i da “izbjegne kaznu za taj prijestup” (do 3 godine zatvora), zlorabio svoju dužnost i stavio pod pritisak dužnosnike milanske Kvesture (kažnjivo do 12 godina zatvora).

Jednostavan proces

Naravno, i Berlusconi je nevin dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi drukčije - ali čini se da su istražitelji Ilda Boccassini, Pietro Forno i Antonio Sangermano, pomoćnici državnog tužioca u Milanu, prvo prikupili dokaze, pa da je tek onda njihov šef, milanski tužilac Edmondo Bruti Liberati, potpisao naloge za pretres, od kojih se jedan odnosi i na prostorije koje koristi Berlusconijev suradnik (i više puta suoptuženik) Giuseppe Spinelli i gdje je pretres odbijen s navodom da pripadaju Berlusconijevu tajništvu (pa ih štiti zastupnički imunitet).

Tek će se vidjeti koju će ulogu u dokazivanju imati fotografije i klipovi koje je “Ruby” pohranila u svoje osobno računalo, oduzeto prije nekoliko mjeseci, a koliko njezine bilješke za navodnu knjigu, oduzete jučer. U svakom slučaju, bude li procesa, on neće biti osobito složen. Bila bi ironija sudbine da Berlusconi - naravno, ako je kriv - zaglavi zatvor zbog plaćenih odnosa s maloljetnicom, pošto se sve dosad izvukao od mnogo ružnijih optužaba.

Zakleo se na unučad

Nisu manjkale politički intonirane reakcije. Glasonoša Puka sloboda Daniele Capezzone tvrdi da građani mogu birati: “hoće li se indignirati ili će zijevati”. Po njemu su optužbe nevjerojatne.

Berlusconijevi odvjetnici tvrde da su svi ti podaci već više puta opovrgnuti, da ih niječu izravno zainteresirani (Berlusconi i “Ruby”), da je posrijedi nedopustivo miješanje u privatni život predsjednika Ministarskog vijeća, bez premca u sudskoj povijesti Italije, koje dokazuje kako je teško podnošljivo ponašanje “stanovite magistrature”.

Drugi prvaci vladajuće desnice tvrde kako je to samo dokaz da tužioci politički progone premjera, pa čak zahvaljuju na “reklamnom spotu” koji dokazuje Berlusconijeve teze (da ga progone na pravdi Boga, jer se on već zakleo na život djece i unučadi da je nevin).

Zbog zlodjela počinjenih u Berlusconijevu korist osuđeni su njegovi partneri i pomagači

Međunarodni ugled Silvija Berlusconija narušile su osobito neke sudske istrage, pa i one iz kojih se sâm Berlusconi izvukao, ali su pravomoćno osuđeni njegovi pomagaču i partneri, i to zbog zlodjela počinjenih baš u Berlusconijevu korist.

Na 8 godina zatvora pravomoćno je osuđen bivši Berlusconijev odvjetnik Cesare Previti, koga je Berlusconi uveo 1994. u svoju prvu vladu kao ministra obrane (tadašnji predsjednik Scalfaro spriječio je skandal da Previti bude ministar pravde). Utvrđeno je da je potkupio suce da donesu dvije nezakonite presude. Jednom od tih presuda je država isplatila bilijun lira (516 milijuna eura) industrijalcu Rovelliju, a drugom je nakladni gigant Mondadori oduzet industrijalcu De Benedettiju i predan Berlusconiju. Berlusconi je “ispao” iz procesa zahvaljujući zastari; Berlusconijeva većina u Parlamentu donijela je zakon koji je mogao spasiti Previtija, ali ga Vrhovni sud nije htio primijeniti na taj proces; Previti je učinio sve što je mogao da stigne do zastare (osam puta je zahtijevao da se suci promijene). Do presude se došlo nakon tri godine obnovljenog procesa i 86 ročišta. U građanskoj parnici Berlusconi je osuđen da De Benedettiju plati 750 milijuna eura odštete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 04:56