POBJEDA U PARLAMENTU

Berlusconi iščupao povjerenje, neredi u Parlamentu i u Rimu

RIM - Silvio Berlusconi se opet izvukao za dlaku: u glasanju o povjerenju u Zastupničkom domu u utorak popodne pobijedio je sa 314 naprama 311, dakle relativnom, a ne apsolutnom većinom. Predsjednik Zastupničkog doma Gianfranco Fini, čija je nova stranka Budućnost i sloboda zahtijevala izglasavanje nepovjerenja, nazvao je taj svoj poraz Berlusconijevom “Pirovom pobjedom”.

Prethodno je vlada dobila povjerenje i u Senatu. Ondje je njezina pobjeda bila zajamčena, ali se višak glasova sveo na 4, zajedno s predsjednikom Senata (koji ne glasa).

Dvije zastupnice

Ovaj politički utorak u Rimu bio je zaista dramatičan, jer su političkom sukobu uslijedili sukobi na ulicama, s paležom, razaranjem i desecima ozlijeđenih.

Ishod glasanja bio je neizvjestan dok nije obznanjeno da će još dvije zastupnice iz Finijevih redova - Siliquini i Polidori - ipak glasati za Berlusconija. Prethodno su mu se priključili još dvojica, Catone (koji je izdao Finija unatoč moralističkom naboju svog prezimena), te Silvano Moffa, koji se sustegnuo od glasanja. Ali Berlusconi bi bio pao da se i njegovu najljućem neprijatelju, bivšem tužiocu Antoniju Di Pietru, nisu otela dvojica i pretrčala na Berlusconijevu stranu (jedan je iskreno objasnio da ima kredit na stan, toliko o principima).

Netom je Catia Polidori glasala za Berlusconija, iz redova Berlusconijevih pristaša razlegao se pljesak, na što si finijevci Granata i Conte krenuli u obračun s bivšim stranačkim kameradima, a Buonfiglio s legistima, pa su podvornici opet imali pune ruke posla da bi razvadili ljutite zastupnike.

Bosanski grb

Istodobno je i u novinarskoj sobi u Senatu bio teatar: kad je Polidori spasila Berlusconija, Maurizio Gasparri, svojedobno Finijev pomoćnik u Nacionalnoj alijansi a sada Berlusconijev doglavnik, odmjerio je pitoreskan bosanski grb prema Finijevu liku na ekranu, a zatim je to akcentuirao srednjim prstom, da se ne bi pogrešno razumjelo.

Dotle su na raznim točkama historijskog središta Rima, od Kapitola i Mletačkog trga do Are Pacis i Piazze del Popolo, izbili sukobi. U plamenu je više policijskih vozila. Do popodneva je u bolnice dopremljeno četrdesetak ozlijeđenih.

Tri trudnice došle su rušiti premijera

U sabornicu na Montecitoriju prokrijumčareno je troje “ilegalaca”, bez prava glasa i bez dokumenata: bila su to nerođena djeca triju zastupnica u talijanskom parlamentu koje su, unatoč poodmakloj trudnoći, ipak došle glasati za rušenje dosadašnje vlade Silvija Berlusconija, medijskog tajkuna i dugo vremena najbogatijeg Talijana. Dakle, ni visoka trudnoća ih nije mogla odgovoriti od davanja glasa za pad premijera.

Giuliju Cosenzu dovezla su ambulantna kola, a odvjetnica Giulia Bongiorno bila je u invalidskim kolicima. Zajamčena im je samo jedna prednost: glasale su prve.

Pobjeda koja znači samo produljenje teške krize

Berlusconijeva pobjeda u utorak ne znači kraj krize, nego njezino produljenje. Gianfranco Fini nije ostvario svoj cilj: da Silvio Berlusconi padne i da bude prisiljen proći kroz mukotrpnu krizu vlade, šireći koaliciju. Berlusconi je ipak svjestan da nema više apsolutnu većinu u Zastupničkom domu (ona ondje iznosi najmanje 316 gasova) i da na svakome od budućih glasanja njegovi prijedlozi mogu pasti kao od šale, ako ne nađe dodatne glasove. On je u svojim jučerašnjim uvodnim riječima u Senatu i Zastupničkom domu upravo i naveo da kani širiti koaliciju i mijenjati izborni zakon - točno ono što su od njega zahtijevali bivši saveznici Gianfranco Fini i Pier Ferdinando Casini.

Da je izgubio, Berlusconi bi morao ili prihvatiti njihove uvjete ili se uzdati u nove izbore - ali nije izvjesno ni da će sada on moći nametnuti uvjete.

Njegov glavni i zapravo jedini preostali krupni saveznik, Umberto Bossi, vođa autonomističke ksenofobne Sjeverne lige, i dalje se i sve žešće zauzima za izbore. Računa naime da će na njima proći bolje nego 2008, a zna da prije izbora ne treba ozbiljno računati ni na kakvu političku stabilnost u Italiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 21:48