KORONAVIRUS

BELGIJA UVODI OŠTRE MJERE PO UZORU NA ITALIJU U jednom danu potvrđena 153 nova slučaja, od ponoći se zatvaraju restorani i kafići

 AFP / A. Palokaj

Najveći broj potvrđenih slučajeva do sada u jednom danu otkako se počeo širiti koronavirus u Belgiji zabilježen je u petak. Prema podacima nacionalnog kriznog stožera potvrđena su 153 nova slučaja zaraze.

Do sada je dnevno bilo oko 40 potvrđenih slučajeva, jučer 85 a sada dvostruko veći. Ukupni broj potvrđenih zaraza do sada u Belgiji je 566, što je na broj stanovnika od 11 milijuna prilično velik. Krizni stožer čak upozorava da je ovo još uvijek "prva faza" te da se očekuje daljnji porast broja zaraženih jer epidemija sada uzima maha.

Dr. Steven van Gucht, koji vodi vladin znanstveni odbor za koronavirus, rekao je da je sada ključno izbjeći situaciju u kojoj kriza može stvoriti veliki pritisak na zdravstveni sustav.

U ponoć stupaju na snagu mjere koje je u četvrtak navečer usvojila belgijska federalna vlada, u suradnji s regionalnim vladama.

Od ponoći se zatvaraju svi restorani i kafići. Trgovine će moći raditi samo radnim danima, a vikendom samo ljekarne i trgovine hranom. Škole neće raditi od ponedjeljka do početka travnja, što u praksi znači i do nakon Uskrsa s obzirom na to da su dvotjedni školski praznici u to vrijeme. No škole su dužne osigurati čuvanje djece, pogotovo za roditelje koji rade u zdravstvu kao i one roditelje kojima nema tko čuvati djecu. Vlada je preporučila roditeljima da djecu ne ostavljaju na čuvanje bakama i djedovima jer su starije osobe najugroženija kategorija građana. Zabranjene su i sve sportske i kulturne aktivnosti.

Oni koji mogu trebaju raditi od kuće. I u Europskoj komisiji zaposlenici su dobili uputstva za rad od kuće, osim onih čija je nazočnost u uredu nužno potrebna. Za takve će se organizirati dežurstva.

Stručnjaci u Belgiji kažu da je ova mjera bila nužna, ali da će se prvi rezultati moći vidjeti tek nakon deset dana.

Do sada u Belgiji nije bila vidljiva osobita panika, bez obzira na relativno velik broj zaraženih. No od petka se situacija mijenja i primjetna je navala na trgovine.

Iako se javnost upozorava da nema potrebe navaliti na dućane jer robe ima dovoljno, police dućana se prazne većom brzinom nego ih radnici mogu popuniti, pogotovo brašno, tjestenina, ulje i sredstva za čišćenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:22