NOVI SKANDAL

BBC ne želi odustati od prikazivanja spornoga filma o Sjevernoj Koreji

A North Korean soldier (C) looks through binoculars towards the South side at the truce village of Panmunjom in the Demilitarized zone (DMZ) dividing the two Koreas on April 13, 2013. The Korean peninsula has been engulfed by escalating military tensions and dire threats of nuclear war ever since North Korea conducted a rocket test last December and a nuclear test in February. REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES NO INTERNET RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE AFP PHOTO/YONHAP
 AFP

Unatoč kontroverzama zbog okolnosti u kojima je snimljen, BBC je odlučio emitirati dokumentarni film o Sjevernoj Koreji.

Dokumentarac “Sjeverna Koreja - otkrivena” prikazan je preksinoć u popularnoj BBC-jevoj emisiji “Panorama”, poznatoj po istraživačkom novinarstvu, unatoč pozivu brojnih akademika da se odustane od njegova emitiranja nakon što je utvrđeno da prilikom snimanja nisu poduzete dovoljne mjere sigurnosti. Naime, tajno snimanje programa organizirano je pod krinkom posjeta skupine studenata London School of Economics koji navodno nisu bili svjesni opasnosti kojima ih je izložila najveća televizijska mreža u Ujedinjenom Kraljevstvu. Studenti javljaju da su primili prijetnje sjevernokorejskih vlasti, a neki strahuju da će im angažman ugroziti buduću karijeru ako se otkrije da su tajno snimali u Sjevernoj Koreji.

Novi ravnatelj

Skandal je dočekao novog ravnatelja BBC-ja Tonyja Halla koji je, unatoč kontroverzama, odlučio objaviti program što će ga već u prvim danima upravljanja medijskim divom dovesti pred parlamentarne zastupnike koji će, kako se očekuje, tražiti da opravda svoju odluku. Ključni će biti dokazi da je BBC studentima uistinu objasnio o čemu se radi te ih zaštitio od mogućih rizika.

Ravnatelj London School of Economics, profesor Craig Calhoun, tvrdi, naime, da se BBC ponio “neodgovorno od početka do kraja te vrlo neiskreno”.

- Studentima su namjerno ponuđene limitirane informacije o planu putovanja. Cijeli je posjet bio planiran kako bi omogućio dolazak tročlanog tima ‘Panorame’ - rekao je profesor Calhoun.

Studenti su nakon povratka u Ujedinjeno Kraljevstvo primili e-mail od turističkog ureda Sjeverne Koreje u kojemu, između ostalog, piše: “Upozoravamo vas da ćemo objaviti svijetu i međunarodnim medijima laži i prevare koje su učinjene u ime studenata LSE-a. Imamo pravo objaviti sve osobne informacije, uključujući vaše putovnice, kako bismo pokazali da smo mi bili izravni i iskreni s vama, a vi ste nam lagali”.

Nije prvi put

Izlet je organizirala supruga voditelja programa Johna Sweeneyja.

Ovo nije prvi put da se studentske udruge koriste u svrhu ovakvog tipa zahtjevnog istraživačkog novinarstva, no LSE smatra da je ovaj put medijska kuća BBC otišla predaleko.

Obje institucije, poznate po izvrsnosti, posljednjih su godina u središtu skandala: LSE zato što je otkriveno da je Saif Gadafi kupio svoj doktorat, a BBC zbog višedesetljetnog zataškavanja pedofilskog lanca unutar kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:56