ESKALACIJA NAPETOSTI NA BLISKOM ISTOKU

Bašar al-Asad: 'Nanišanili smo Izrael. Još samo jedan jedini napad i - počet će rat'

 Presidentassad.net

Nedavna dva napada 18 izraelskih zrakoplova na ciljeve u Siriji (govori se o 43 vojna objekta) dodatno su zaoštrila odnose u trusnoj bliskoistočnoj regiji te su možda najava da sirijski građanski rat, koji traje već dvije godine, ulazi u novu fazu sukoba. Osim toga, prijeti i velika opasnost od širenja i otvorenog vojnog uplitanja sa strane, koje bi moglo imati nesagledive posljedice.

Mnogi se nakon izraelskih zračnih udara pitaju hoće li cijela bliskoistočna regija potonuti u plamenu sukoba jer je teško očekivati da se u slučaju otvorenog ratnog sukoba Sirije, odnosno Bašara al-Asada , i Izraela ne bi umiješali SAD, Turska, saveznici iz NATO-a te Iran.

Strah od širenja

Naime, prema nekim informacijama kojima raspolažu zapadni i ruski mediji, ova izraelska akcija mogla bi označavati uvertiru, odnosno biti prethodnica otvorenog američkog ili NATO-ova angažmana u sirijskom građanskom ratu.

Kako javlja New York Times, nekoliko dana prije izraelske akcije SAD je sa svojim najvažnijim saveznicama u Europi, Francuskom i Velikom Britanijom, razmatrao mogućnost udara zrakoplovima po Asadovim snagama te se razgovaralo kako koordinirati napade po sličnom obrascu koji je primijenjen u Libiji.

Doduše, Washington je zasad suzdržan prema toj opciji.

Prebačeni u Tursku

Razlozi su, kako navode tamošnji izvori, vrlo jaka sirijska protuzračna obrana te priče da Asadove snage raspolažu ruskim raketama S 300, ali i činjenica, koje se u SAD-u pribojavaju, da je u redovima protuasadovske koalicije mnogo radikalnih islamista povezanih s al-Qa’idom. Doduše, analitičari kažu da su izraelski napadi koristili sirijskoj oporbi jer su dodatno oslabili režimske snage.

Javila se i Moskva koja izražava zabrinutost zbog mogućeg širenja sukoba te uplitanja sa strane.

Kremlj poručuje da treba zaustaviti histeriju oko kemijskog oružja. To je upozorenje očito upućeno Amerikancima jer je predsjednik Barack Obama najavio da bi Sjedinjene Države mogle intervenirati (samo) ako Bašar al-Asad uporabi kemijsko oružje.

Time neki objašnjavaju izraelski napad na postrojenja za proizvodnju kemijskog naoružanja, a sve češće se spominje da obje zaraćene strane koriste bojne otrove. Tako je i Carla Del Ponte, članica UN-ova istražnog povjerenstva o Siriji, objavila da sirijski pobunjenici u borbama koriste nervni plin sarin, premda oporba objavljuje da i Asadova vojska u borbama koristi bojne otrove.

Nekoliko civila, za koje se sumnja da su otrovani kemijskim sredstvima, prebačeno je u Tursku gdje bi se trebalo ustanoviti jesu li žrtve napada bojnim otrovima.

Poruka preko Moskve

S druge strane, sirijski predsjednik Bašar al-Asad, koji se još uvijek održava na vlasti zahvaljujući političkoj pomoći Rusije i Kine te sve otvorenijoj vojnoj pomoći Irana, ali i već spomenute Rusije, najavio je ultimatum Izraelu te mogućnost “adekvatnog odgovora”.

Kako javljaju kuvajtske novine al-Ra’i, Bašar al-Asad je poručio da bi još jedan napad Izraela označio “rat između dviju zemalja” te da su prema Izraelu već okrenute rakete “zemlja - zemlja” ruske proizvodnje i prebačeno je nekoliko postrojbi protuzračne obrane. Ultimatum je preko Rusije poslan SAD-u koji, kažu, i stoji iza izraelskog napada.

BBC javlja kako bi bilo kakav odgovor Asada ili Hezbolaha, koji je napad označio objavom rata, iz južnog Libanona otvorio Pandorinu kutiju i zakomplicirao ionako težak sukob, no kako u ovom trenutku ni asadovcima ni Hezbolahu širenje sukoba nikako ne odgovara. I Iran, kao najvjerniji Asadov saveznik, sve otvorenije najavljuje slanje vojne pomoći.

Pomoć iz Irana

Iz Teherana je već stiglo uvjeravanje da će Sirija odgovoriti na izraelski napad te da će “uništiti cionističkog neprijatelja”. Zapovjednik iranskog pješaštva, general Ahmad Reza Purdastan, izjavio je da je Iran spreman “pružiti Siriji ruku pomoći” te će se, ako se pokaže nužnim, uključiti u obučavanje sirijske vojske.

Britanski list Mirror tvrdi, pak, da su u izraleskom napadu na vojno-istraživački centar kod Damaska ubijeni iranski vojni stručnjaci, a izraelski portal Walla (ali i protuasadovska oporba) tvrdi da je u Siriji stacionirano već najmanje 1500 dragovoljaca Pasdarana - iranske revolucionarne garde, paravojnih režimskih postrojbi, te da su se oni nalazili i u objektima koji su bili metom nedavnih izraelskih napada.

Zatvorio zračni prostor

- Iran je u posljednje vrijeme povećao količinu vojne pomoći Asadovu režimu i Teheran će učiniti sve kako bi spriječio njegov pad - ističe neimenovani izvor Mirrora.

Neki američki izvori tvrde da su Izraelci svojim zrakoplovima u prvom napadu 3. svibnja bombardirali konvoj s raketama koje je Asad slao Hezbolahu.

Naime, te su rakete navodno bile namijenjene za napad na Izrael. Osim toga, neki mediji iz regije javljaju da je Asad nekim palestinskim organizacijama dopustio neometani prolaz do izraelske granice te da sa sirijskog teritorija napadaju ciljeve u Izraelu.

Kao mjeru opreza zbog bojazni od mogućeg odgovora iz Sirije ili s položaja Hezbolaha u južnom Libanonu, Izrael je zatvorio svoj zračni prostor na sjeveru za civilne zrakoplove, a na područje grada Haife, gdje su otvorena skloništa, vojska je prebacila i dvije postrojbe proturaketne obrane.

Sirijski obavještajac: Nakon eksplozije pojavila se ‘gljiva’

Ruska TV postaja na engleskom jeziku Russia Today tvrdi da su Izraelci u svojim napadima na ciljeve kod Damaska koristili rakete s obogaćenim uranom.

Ruska postaja poziva se na neimenovanog visokog dužnosnika sirijske obavještajne službe koji im je rekao, kao svjedok napada, da je eksplozija podsjećala na potres, a nakon nje se vidjela “gljiva” zlatne boje. Sirijski obavještajac tvrdi kako su to očigledni dokazi da se Izrael u ovim napadima koristio oružjem koje sadrži osiromašeni uran. Ruska TV postaja napominje da su osim “znanstveno-istraživačkog centra” napadnuta i okolna skladišta s konvencionalnim naoružanjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 22:12