VJENČANJE DESETLJEĆA

Baš sve za golupčiće: Suspendirat će čak i temelj demokracije - pravo na prosvjed

U britanskoj policiji potvrđuju da se provodi jedna od najvećih antiterorističkih operacija u povijesti zemlje
 AP

ZAGREB - Odbrojavanje do najvažnijeg vjenčanja desetljeća je počelo. Dok mediji pišu o vjenčanici i svadbenoj torti, a hoteli zadovoljno trljaju ruke zbog navale gostiju sa svih strana svijeta, londonska policija ima važnijih briga. Ovih dana intenzivno rade na mjerama sigurnosti kako bi događaj prošao bez incidenata.

Riječ je o najvećem projektu gradske sigurnosti u povijesti koji će, procjenjuje se, stajati gotovo 20 milijuna funta (oko 170 milijuna kuna). O čemu je zapravo riječ, ovih se dana moglo vidjeti i na ulicama Londona.

Naime, na potezu od Westminsterske opatije, gdje će se održati svadba, do Buckinghamske palače, s čijeg će balkona princ William i buduća princeza Catherine pozdraviti okupljene, policija pregledava svaki kutak.

Detaljne kontrole

Građani ovih dana mogu svjedočiti neuobičajenim prizorima - otvaraju se semafori i ulične svjetiljke, pregledavaju se sva mjesta na kojima bi se mogao skriti eksploziv, ili oružje.

Tako detaljne kontrole trajat će do posljednjeg trenutka, do same svečanosti idućeg petka. Na krovovima zgrada bit će specijalci sa snajperima, a događaj će nadgledati helikopteri s posebnim kamerama kojima se mogu identificirati lica pojedinaca u masi.

Opisi sigurnosnih mjera podsjećaju na filmove o Jamesu Bondu, ali u policiji tvrde da kraljevsko vjenčanje smatraju događajem najvećeg rizika.

Činjenica da će se, osim pripadnika kraljevske obitelji, među uzvanicima naći i 50 najviših dužnosnika iz različitih zemalja svijeta te brojne osobe iz javnog života čine kraljevski pir potencijalnom terorističkom metom. U policiji potvrđuju da se provodi jedna od najvećih antiterorističkih operacija u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Spominju se islamski ekstremisti, anarhističke te antimonarhističke skupine.

Preliminarna uhićenja

Iako su neke organizacije tražile dozvolu za prosvjed, policija ih je odbila, suprotno zakonu po kojemu se građanima mora dopustiti prosvjed.

- Ako bi postojala sumnja o prijetnji sigurnosti, postupili bismo vrlo brzo i odlučno. Imamo čvrst plan djelovanja. Neće biti oklijevanja. Ovo je slavlje, ljudi žele vidjeti kraljevski par na balkonu, a ne prosvjednike - rekla je načelnica Elaine Van-Orden. Scotland Yard najavljuje da će preliminarno pohapsiti sve za koje se vjeruje da bi mogli ugroziti sigurnost kraljevske obitelji, uzvanika i građana.

Bajkovit spektakl

Neki pojedinci našli su se na popisu zabrane pristupa središtu Londona, u vrijeme održavanja pira: navodno se radi o šezdesetak osoba, otprije poznatih policiji, zbog narušavanja sigurnosti građana.

Prve zastave, takozvani Union Jack, već su postavljene. Diljem Ujedinjenog Kraljevstva najavljuje se bajkoviti spektakl. Da tako i ostane pobrinut će se 5000 policajaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 10:29