GOVOR U PARLAMENTU

Barack Obama u V. Britaniji: Unatoč novom poretku naš odnos je nezamjenjiv

Obama je podsjetio na savezništvo SAD-a i Velike Britanije u teškim trenucima

ZAGREB - Današnji povijesni govor Baracka Obame nije od velike važnosti samo zbog činjenice da se svijet nalazi usred turbulentnih vremena . Dio važnosti govora je i u mjestu njegova održavanja. Naime, 900 godina stari Westminster Hall, najstariji dio parlamenta, dvorana je u povijesti namijenjena isključivo britanskim monarsima u kojoj su prije Obame govorili kraljica Elizabeta II., Nelson Mandela i papa Benedikt XVI. Barack Obama prvi je američki predsjednik kojem je ukazana čast da se u toj veličanstvenoj dvorani obrati ispred oba doma parlamenta.

Priroda odnosa

Njegov izuzetno dirljiv govor zasigurno će biti upisan u povijest. Istaknuo je blisko prijateljstvo Britanije i SAD-a pozivajući se na sve teške izazove u kojima su dvije zemlje djelovale kao najbliži saveznici.

- Novo je desetljeće počelo ratom, a završilo recesijom - rekao je Obama i naglasio da priroda odnosa dviju zemalja ne smije mirovati te da se treba neprestano prilagođavati novim okolnostima. Istaknuo je važnost ulaganja u znanost i obrazovanje te najavio da, unatoč najavi novih svjetskih poredaka, uloga SAD-a i Britanije ostaje nezamjenjiva.

Govoreći o terorizmu kao najvećoj prijetnji novog doba, istaknuo je da je njihova borba borba protiv terorizma, a ne islama. Ranije tijekom dana dvojica lidera održala su i konferenciju za novinare.

Pritisak na režim

- Veza između SAD-a i Britanije je posebna, ali i ključna za sigurnost i napredak - izjavio je Cameron na konferenciji, kojoj su prethodili razgovori dvojice lidera u Downing Streetu. Glavna su tema konferencije bili Libija i Afganistan. Cameron i Obama složili su se da Gadafiju vrijeme istječe te da se treba povući s vlasti.

Cameron je rekao da ne postoji budućnost Libije s Gadafijem na vlasti te da SAD i Britanija razmatraju sve opcije kako bi “izvršili dodatni pritisak na režim”.

- Gadafi i režim trebaju shvatiti da neće biti popuštanja pritisku koji apliciramo - izjavio je Obama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 09:23