SKUP NAJMOĆNIJIH

Barack Obama na G20 summitu traži akciju protiv Sirije

US President Barack Obama waves upon his arrival at Saint Petersburg's airport ahead of the G20 summit on September 5, 2013. Russia hosts the G20 summit hoping to push forward an agenda to stimulate growth but with world leaders distracted by divisions on the prospect of US-led military action in Syria. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
 AFP

SANKT PETERBURG - Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u četvrtak u Sankt Peterburg gdje će sudjelovati u radu summita G20 koji će protjecati u znaku sirijske krize, izvijestio je novinar AFP-a.

Obama će nakon cjelodnevna posjeta Švedskoj zatražiti od G20 što širu potporu napadima kako bi kaznio Damask za smrtonosni kemijski napad 21. kolovoza.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, najveći saveznik sirijskog režima i domaćin G20, protivi se takvoj vojnoj operaciji, što bi moglo stvoriti napetost na susretu dvojice čelnika na međunarodnoj konferenciji koja bi se ponajprije trebala baviti gospodarskim temama.

Putin će uputiti dobrodošlicu svjetskim čelnicima oko 14.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Prije toga Obama će se sastati u četiri oka s japanskim premijerom Shinzom Abeom čija politika agresivnog oporavka nailazi na kritiku u nekim zemljama, među kojima i u SAD-u.

Obama se u petak treba sastati s kineskim kolegom Xi Jinpingom i francuskim Francoisom Hollandeom.

Obama će u toj prigodi razgovarati s partnerima o "vrsti političke i diplomatske potpore koju bi mogli pružiti našim naporima u traženju odgovornosti od sirijskog režima", rekao je pomoćnik Obamina savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes na tiskovnoj konferenciji održanoj u četvrtak u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One.

"Pogled smrti", kako su ga nazvali svjetski mediji, uputio je Obama Putinu prilikom susreta u Sankt Peterburgu

Rhodes je priznao kako Washington "ne očekuje da će se svi članovi G20 moći dogovoriti kako treba postupiti u Siriji, s obzirom na rusko stajalište". Bijela kuća je "veoma sumnjičava" kada je riječ o promjeni stajališta Moskve u vezi s obvezujućom rezolucijom protiv Damaska u UN-u.

SAD će "nastaviti dijalog s Rusima (...) polazeći od činjenice da je Assadov režim počinio" napad blizu Damaska u kojemu je, po američkim obavještajnim službama, poginulo 1.429 ljudi, rekao je savjetnik.

"No ponavljam, ne želimo raspravljati o tome je li se kemijski napad, koji su svi mogli vidjeti na svoje oči 21. kolovoza, dogodio ili ne", upozorio je Rhodes.

Ovo je drugi Obamin posjet Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 04:58