SKANDALOZNA KNJIGA O BIJELOJ KUĆI

Barack Obama: Izluđujete me, sam ću odlučiti o ratu u Afganistanu

Obamin je tim bio toliko podijeljen da se činilo da je administracija u ratu sa samom sobom

WASHINGTON - Oštre svađe vojnih zapovjednika i političkih savjetnika, urešene uvredama na osobnoj razini i drekom, toliko su izludile američkog predsjednika Baracka Obamu da je strategiju za izlazak iz Afganistana lani napisao sam, tvrdi u novoj knjizi slavni novinar Bob Wooward.

Novinar koji je s Carlom Bernsteinom razotkrio Watergate i pomogao srušiti Richarda Nixona, za knjigu “Obamini ratovi” (Obama’s Wars) dobio je nevjerojatan pristup Bijeloj kući: intervjuirao je predsjednika i niz njegovih savjetnika, a čini se da je dobio i tajne memorandume.

Od prvoga dana u Bijeloj kući Obama je bio svjestan da američki građani više nemaju strpljenja za rat u Afganistanu, piše Woodward.

Dvije strane

- U javnosti imam dvije godine za to. Želim izlaznu strategiju - rekao je Obama savjetnicima. U tu je svrhu sastavljen poseban tim, no bio je toliko podijeljen da se katkad činilo da je administracija u ratu sa samom sobom. Na jednoj su strani bili generali i vojni zapovjednici, koji su tražili 40.000 dodatnih vojnika u Afganistanu. S druge su strane bili potpredsjednik Joe Biden i glavni Obamini savjetnici, koji su htjeli da se SAD povuče što prije.

Obama je bio spreman saslušati zahtjev generala, ali je od njih tražio i izlaznu strategiju. Kako su je oni odbijali dostaviti, iziritirani Obama jedne je nedjelje potkraj prošle godine došao na sastanak sa šest stranica koje je napisao sam i na kojima je stajalo da će u Afganistan poslati 30.000 vojnika, ali i da će se SAD povući do srpnja 2011. U Obaminu planu, osim toga što bi vojska trebala postići, pisalo je i što vojska ne treba činiti - bojao se da će ga generali izigrati.

Sastanak s Hillary

Woodward opisuje i sastanak s državnom tajnicom Hillary Clinton na kojemu je Obama mahao izvješćem ureda za proračun, koji je procijenio da će rat u Afganistanu tijekom idućih deset godina stajati 889 milijardi dolara.

- Ne namjeravam raditi dugoročnu izgradnju nacije. Ne namjeravam potrošiti bilijun dolara - rekao joj je.

Obama se mučio i s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem o kojemu su u Washington stizala izvješća da ima eruptivnu narav i boluje od manične depresije.

- Malo je na lijekovima, malo se skine s lijekova - izjavio je američki ambasador Karl Eikenberry.

CIA ima tajnu paravojsku od 3000 plaćenika

WASHINGTON - CIA vodi i plaća 3000 pripadnika afganistanskih paravojski čiji je glavni cilj ubijati talibane i operativce al-Qa’ide u Afganistanu, ali i preko granice u Pakistanu, tvrdi Woodward u knjizi. Riječ je navodno o elitnim, dobro uvježbanim jedinicama, podijeljenima na “timove za protuterorističku potragu”.

U knjizi citira Obamu da Pakistan nije pouzdan partner u ratu u Afganistanu. “Moramo ljudima dati do znanja da je rak u Pakistanu”, rekao je Obama.

Biden: Holbrooke je egoistična mrcina

Egoistični Holbrooke - Potpredsjednik Joe Biden zvao je Richarda Holbrookea, posebnog izaslanika za Pakistan i Afganistan, “najegoistični- jom mrcinom koju sam ikad upoznao”.

Beskonačni sastanci - Zašto i dalje stalno imamo te sastanke? U 2010. više nećemo voditi razgovore o tome kako da napravimo više. Ne želim čuti: ‘Dobro nam ide, gospodine predsjedniče, ali išlo bi nam bolje da činimo više’. Razgovore o tome kako da promijenimo misiju nećemo voditi, osim ako neće biti riječ o tome kako da je završimo brže od predviđene 2011. - rekao je Obama generalima koji su pokušavali iznova otvoriti raspravu o Afganistanu.

Petraeus - Zaj--avate se s pogrešnim čovjekom - rekao je, govoreći o Obaminoj administraciji, general David Petraeus, zapovjednik američkih postrojbi u Afganistanu. Obamina savjetnika Davida Axelroda zvao je “čistim spin doktorom”.

Loše karte - Bojao sam se da ću izgubiti na izborima. Nakon što sam razgovarao s vama, bojim se da ću pobijediti na ovim izborima. Dobili smo veoma loše karte - rekao je Obama jednom od savjetnika 2008.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 02:10