SRBIJANSKI MEDIJI

B92 se ispričao zbog nenamjerne greške pri objavi vijesti o hrvatskom Danu državnosti

Kao izvor članak navodi Hinu i objašnjava da se Dan državnosti obilježava na datum raskida državnopravnih veza s republikama SFRJ
 B92

NOVO 13:02 B92 se ispričao zbog nenamjerne pogreške prilikom objave članka o proslavi hrvatskog Dana državnosti, koju su uklonili ubrzo nakon objave.

BEOGRAD - Ugledni srbijanski medij B92 objavio je jutros članak o proslavi hrvatskog Dana državnosti pod rubrikom 'Ratni zločini'. B92 kao izvor navodi prioćenje hrvatske novinske agencije Hine. Članak objašnjava da je na datum koji se obilježava kao Dan državnosti Hrvatska jednoglasnom odlukom Sabora raskinula sve državnopravne veze s ostalim republikama tadašnje SFRJ. Članak ovdje prenosimo u cijelosti:

Državni vrh danas obilježava Dan državnosti: Položili vijence na Mirogoju

"Hrvatska slavi Dan državnosti

Obeležavanje Dana državnosti počelo je na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoj na kom je državni vrh položio vence.

Predsednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i potpredsjednik Sabora Josip Leko položili su vence kod Zida boli, pred Grobnicom narodnih heroja, na grobu Ivice Račana, pred Središnjim krstom u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grobu Franje Tuđmana, kao i na na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

Josipović će nakon toga prisustvovati misi za domovinu u Crkvi svetog Marka, a onda i svečanoj sednici Vlade.

Podsetimo, 25. juna 1991. Sabor je pokrenuo postupak razdruživanja od ostalih jugoslovenskih republika, što se u Hrvatskoj slavi kao Dan državnosti i predstavlja državni praznik. Takvu odluku Sabor je doneo na osnovu referenduma, koji su Srbi iz Hrvatske većinom bojkotovali. Izlaznost na referendumu iznosila je 83,56 odsto, a 93,24 odsto gradjana koji su glasali izjasnilo za nezavisnost Hrvatske.

Agencija Hina navodi da je posredstvom međunarodne zajednice, a radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslovenskim republikama, Brionskom deklaracijom utvrđeno tromesečno odlaganje primene Ustavne odluke donesene u Saboru 25. juna.

Po isteku moratorijuma, 8. oktobra 1991. godine, Hrvatska je jednoglasnom odlukom Sabora raskinula sve državno-pravne veze sa ostalim republikama tadašnje SFRJ i postala nezavisna država. Taj datum se obeležava kao Dan nezavisnosti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 05:28