STANJE NA TRŽIŠTIMA

Azijske burze prate pad Wall Streeta, dolar ojačao, cijene dionica su pale

Najviše su jutros pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, i to korejskih i tajvanskih dobavljača čipova Appleu

Ilustracija

 Kotaro Numata/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Na azijskim su tržištima u srijedu burzovni indeksi pali, kao i na Wall Streetu dan prije, što je ponajviše posljedica pritiska na dionice tehnoloških kompanija, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,1 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Pritom su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 2,1 posto, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Najviše su jutros pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, i to korejskih i tajvanskih dobavljača čipova Appleu.

Jučer je, naime, cijena dionice Applea potonula gotovo 4 posto, nakon što su analitičari Barclaysa smanjili preporuku za tu dionicu zbog slabije prodaje iPhonea.

Tako azijske burze prate jučerašnji pad Wall Streeta. Doduše, Dow Jones ojačao je 0,1 posto, no S&P 500 pao je 0,6, a Nasdaq indeks 1,6 posto.

Osim dionici Applea, jučer su znatno pale i cijene dionica nekoliko drugih tehnoloških divova, kao što su Nvidia, Advanced Micro Devices, Alphabet i Microsoft.

U prošloj je godini upravo rast cijena u tehnološkom sektoru najviše zaslužan za skok S&P 500 indeksa za 24, a Nasdaqa za 43 posto.

To se zahvaljuje postupnom popuštanju inflacije i usporavanju rasta gospodarstva. Zbog toga je američka središnja banka najvjerojatnije završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa ove godine slijedi smanjenje kamata.

Stoga će u fokusu ulagača ovoga tjedna biti objava zapisnika s posljednje sjednice čelnika Feda u prosincu, koji bi mogao dati detaljnije smjernice po pitanju monetarne politike.

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji oko 70 posto izgleda da će Fed početi smanjivati kamatne stope već u ožujku.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 102,15 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 101,43 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 141,20 na 141,95 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0950 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1035 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale drugi dan zaredom. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,25 posto, na 75,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,27 posto, na 70,20 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:10