RAT PROTIV GADAFIJA

Avioni NATO-a pogreškom ubili najmanje sedam civila i deset pobunjenika

Gadafijev stožer danas je poručio da odbijaju ‘suludu’ ponudu pobunjenika za primirje
 AP

TRIPOLI - Saveznički zrakoplovi koji sudjeluju u vojnoj intervenciji u Libiji protiv režima Moamara Gadafija ubili su preksinoć najmanje deset pobunjenika kada su otvorili vatru na njihov konvoj koji se kretao između gradova Brege i Ajdabije, a u drugom napadu zrakoplova ubijeno je sedam civila, objavio je danas BBC.

Dopisnikovo izvješće

Britanski mediji naveli su izvješće svojeg dopisnika koji je prepričao kako su zrakoplovi otvorili vatru na pobunjenički konvoj nakon što su iz njega ispaljeni hici iz protuzračnog oružja.

Nejasno je zašto su pobunjenici, koji su išli prema Bregi, otvorili vatru iz protuzračnog oružja, ali se pretpostavlja da su to učinili u znak proslave. Nakon toga su zrakoplovi zapucali na konvoj, uništili deset vozila i ubili petero pobunjenika. NATO je jučer objavio da će ispitati okolnosti u kojima je došlo do tog incidenta.

Istodobno je liječnik u Ajdabiji, Sulejman Refardi, izjavio za BBC da je u napadu zrakoplova na vladin vojni konvoj u selu Zawia el Argobe u blizini Brege ubijeno sedmero civila, mladića i djevojaka, u dobi od 12 do 20 godina. Ispričao je da je zrakoplov pogodio vozilo puno streljiva koje je zatim eksplodiralo, a šrapneli su se zabili u obližnje kuće. Danas su u tom dijelu Libije nastavljene žestoke borbe između Gadafijevih snaga i pobunjenika za strateški važan grad Bregu.

Ponuda pobunjenika

U međuvremenu je stožer Moamara Gadafija poručio da su odbili ponudu pobunjenika za prekid vatre. Gadafijev glasnogovornik Musa Ibrahim je prijedlog pobunjenika da Gadafi povuče svoje snage iz opsade gradova koje nadziru njegovi protivnici te da Libijcima u gradovima koje on nadzire dopusti izražavanje političke volje, nazvao “suludim”.

- Ako ovo nije ludo, ne znam što jest. Nećemo napustiti naše gradove i prestati braniti svoje civile - rekao je Ibrahim koji je na konferenciji za novinare u Tripoliju napade nazvao “zločinom protiv čovječnosti” i naveo primjer civilnih žrtava u selu Zawia el Argobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 03:44