KIŠNA APOKALIPSA

Austrija pod vodom, poplavljeni i dijelovi Beča, blatne bujice nose aute, svi sa zebnjom gledaju prognozu: ‘Nije dobro...‘

Cijela zemlja sada sa zabrinutošću prati vremensku prognozu za nadolazeće dane

Poplave u Austriji nakon obilnih padalina

 Screenshot/X

Obilne kiše pogodile su alpske regije Austrije i ostavile dijelove Beča pod vodom tijekom vikenda, što je uzrokovalo veliku štetu u dijelovima zemlje i prekinulo cestovni i željeznički promet, objavile su vlasti i lokalni mediji.

Prvi su na redu i posebno teško nevremenom bili pogođeni Vorarlberg, Tirol i Donja Austrija, a zatim je u subotu navečer kiša stigla i u Beč, prenosi Kronen Zeitung.

Do nedjelje je bilo prijavljeno oko 550 intervencija, a trenutno se ispumpavaju podrumi i garaže. Stanovnici su automobile ostavljali nasred ulica i bježali, dok je jednu ženu voda odnijela pod autobus. Trenutno je u bolnici i u kritičnom stanju, prema navodima državne televizije ORF.

Cijela zemlja sada sa zabrinutošću prati vremensku prognozu za nadolazeće dane, jer im opet prijete grmljavinska nevremena s tučom. Prema trenutnoj prognozi, oborine ne bi trebale biti jake kao prethodnih dana, a najmanje ih se očekuje na jugoistoku zemlje. No tome unatoč, općinu Sinabelkirchen u austrijskoj jugoistočnoj pokrajini Štajerskoj zahvatila je grmljavinska oluja u nedjelju oko 17:30, piše Heute. Nevrijeme i jaka kiša čupali su stabla i bacali ih na južnu autocestu (A2). Vozači su jedva uspjeli izbjeći leteće drveće i grane, ali su zbog jačine oluje morali zaustaviti promet.

Glasnogovornik Lukas Schauer iz bečke profesionalne vatrogasne brigade rekao je da su još uvijek u kontaktu s meteorološkim službama i da se situacija još prati. U bečkom okrugu Doebling palo je 110 litara kiše po četvornom metru, što je najveća ljetna vrijednost u povijesti mjerenja.

- Snažne oluje napravile su veliku štetu u mnogim dijelovima Austrije - objavio je austrijski kancelar Karl Nehammer na X-u i pritom zahvalio dužnosnicima koji rade na otklanjanju štete.

U Salzburškoj regiji Kaprun u subotu je došlo i do nekoliko odrona, a gradonačelnik Domenik David situaciju je opisao kao “vrlo kritičnu”. Vatrogasci su čistili prometnice i ispumpavali poplavljene objekte. U gradu Zell am See tijekom oluje jedna je osoba ostala teško ozlijeđena, nakon što je blatno klizište zatrpalo kuću.

Hollabrunn na području Donje Austrije u petak je proglašen područjem katastrofe. Bujice blatne vode nosile su automobile kroz skijalište St. Anton u zapadnoj Austriji, prema snimkama na društvenim mrežama.

Oluja s grmljavinom također je dovela do jakih oborina, poplava i upozorenja civilne zaštite u Mauternu, Gornja Štajerska (okrug Leoben) u subotu navečer. Vatrogasci su također intervenirali u okrugu Amstetten.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 13:21