DIPLOMATSKI RAT

Australski premijer objavio SMS-ove koje mu je slao Macron, u Parizu užasnuti: Evo što piše u porukama

Australija je raskinula ugovor o kupovini francuskih podmornica, što je dovelo do nezapamćenih tenzija među dvjema državama

Emmanuel Macron i Scott Morrison

 Stephane Lemouton/Bestimage/Profimedia

Francuski političari bijesni su zbog odluke australskog premijera Scotta Morrisona da objavi privatne tekstualne poruke koje je razmjenjivao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Nastavak je to diplomatskih tenzija među dvjema zemljama, piše britanski The Guardian.

- Povjerenje je u potpunosti narušeno. Objavljivanje poruka koje razmjenjuju šefovi država sirova je i vrlo nekonvencionalna taktika - rekao je francuskim medijima neimenovani savjetnik blizak predsjedniku Macronu. Dodao je da francuskom predsjedniku "nikad ne bi palo na pamet tako nešto".

- To svakako nije nešto što će pomoći poboljšati odnose Francuske i Australije - rekao je.

Sve je počelo dva dana prije najave osnivanja Aukus vojno-sigurnosnog pakta i poništenja ugovora o francuskoj isporuci podmornica Australiji. Macron je Morissona pitao može li očekivati dobre ili loše vijesti. Macron je naknadno rekao kako je znao da mu je Morrison lagao te da će se okrenuti SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Australija je prošlog mjeseca raskinula ugovor o kupovini francuskih podmornica, vrijedan više milijardi dolara, i odlučila se za nabavu američkih.

Morrison je odbacio tvrdnje da je lagao te je rekao kako neće dopustiti takav odnos prema Australiji. Francuski mediji slučaj curenja poruka u javnost opisali su kao "spektakularan i iznimno rijedak", navodi Guardian, dodavši da je očita namjera bila ukazati kako je Macron unaprijed znao da bi ugovor mogao biti poništen. No, iz Elizejske palače to demantiraju i kažu kako je predsjednik samo htio znati što se događa, s obzirom na to da se radi o ugovoru vrijednom čak 49 milijardi funti za nabavu 12 moćnih podmornica. Drugi vladin dužnosnik kazao je pak agenciji AFP da poruke jasno pokazuju kako bi Macron, da je doista znao što se događa, reagirao na vrijeme.

- Znali smo da Australci imaju neke probleme, no oni su se uglavnom ticali tehničkih stvari i rokova isporuke, kao što je to i uobičajeno kod ovakvih velikih nabava i vrijednih ugovora - kazao je.

Britanski list piše kako se upravo ti problemi navodi u prepiskama šefova dviju država. Francuska demantira da se nisu javljali na pozive iz Australije, odnosno, da su opstruirali suradnju. Dužnosnik je za ugledni Le Parisien izjavio kako je u palaču stigao samo jedan poziv, i to u srijedu prijepodne dok je Macron bio na redovitom tjednom sastanku kabineta.

- Nije moguće da australski premijer nije znao za tu činjenicu. Morao je znati da je predsjednik u to vrijeme nedostupan - kazao je neimenovani dužnosnik.

Kasnije istog dana službeni Pariz je saznao da je ugovor poništen te da će uskoro biti održana tiskovna konferencija.

- Zanimljiv način na koji se vode stvari. Francuska je ostavljena bez mogućnosti da odgovori ili da izmijeni uvjete natječaja. Napominjem da mi nemamo ništa protiv toga da neka vlada sama odlučuje, to je njihovo pravo, ali znakovito je na koji način rade posao - kazao je izvor.

Iz Palače također kažu da je Morrison mogao zatražiti sastanak s Macronom, primjerice na sastanku G20 u Rimu ili na klimatskom summitu u Glasgowu COP26.

- Predsjednik je bio spreman odgovoriti na taj poziv, no on se nikada nije dogodio - kazao je izvor.

Kako piše Guardian, Morrison je prošlog tjedna telefonski razgovarao s Macronom koji je ukazao na važnost normalizacije odnosa. Morrison, pak, inzistira da je bio vrlo jasan na večeri u srpnju ove godine s Macronom, kojem je rekao da konvencionalne dizelske podmornice neće zadovoljiti australske strateške potrebe. No, australski premijer je ujedno rekao kako ne može reći sa sigurnošću reći da će kupiti američke ili britanske nuklearne podmornice jer ti planovi "još nisu finalizirani" te se drže u tajnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 12:24