TRESE SE I AUSTRALIJA

Australiju pogodio najjači potres u posljednjih 50 godina

Potres magnitude 5.0 pogodio je rudarsko područje na zapadu Australije. Dijelovi ulica urušili su se u rudarska okna
 AFP

Najjači potres u posljednjih 50 godina u Australiji, magnitude 5.0 prema Richteru, koji je jutros pogodio pokrajinu Goldfields-Esperance na zapadu zemlje, oštetio je brojne zgrade i zatvorio najveći australski rudnik zlata „Super Pit“.

Evakuirane su stotine rudara i radnika. Za sada nema informacija o žrtvama. Dvije osobe zatražile su liječničku pomoć, a materijalna šteta se utvrđuje.

Epicentar je bio oko dva kilometara od rudarskog grada Kalgoorlie-Boulder koji se nalazi oko 600 km istočno od Pertha.

- Podrhtavanje tla trajalo je 20-ak sekundi, a osjetili smo i nekoliko naknadnih potresa, što može značiti da još uvijek nije sve gotovo – izjavio je novinar Nick Rynne za Sky News.

Policija je izašla na ulice u Boulderu, a menadžeri rudnika 'Super Pit' i 'Mount Charlotte' objavili su da će obje lokacije do kraja dana ostati zatvorene.

Najteže su stradale povijesne građevine u Boulderu, među kojima i Gradska vijećnica stara 104 godine, nekoliko škola i lokala. Stanovnici javljaju da su se na nekim ulicama pojavile rupe.

- Živimo u rudarskom području. Ovdje je velika rupa, a posvuda pod zemljom nalaze se tuneli – rekla je stanovnica Bouldera Annie Fowler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. srpanj 2024 10:48