AKTIVIZAM JE UPALIO

Australija prvi puta uvedi specijalnu novčanicu za slijepe, Hrvati se još uvijek samo snalaze

Ilustracija
 Amr Abdallah Dalsh / REUTERS

Australija će uvesti posebnu verziju novčanice od pet dolara koja će po prvi puta uključivati taktilni element čija je namjena pomaganje slijepim i slabovidnim kod diferencijacije novca, prenosi Mashable.

Premda je dizajn novčanice kada je prvi puta predstavljena kritiziran i uspoređen s 'bljuvotinom', ovaj će element značiti puno za više od 357 tisuća Australaca.

Priča oko dodavanja taktilnog elementa počela je prije tri godine kada je 15-godišnjak Connor McLeod zajedno sa svojom majkom započeo peticiju s željom da razlikovanje novčanica olakša slijepim i slabovodnim osobama.

'Istina, novčanice jesu različite veličine i to pomaže, no problemi nastaju ako osoba nema od svake novčanice po jedan primjerak radi usporedbe i organizacije', napisala je McLeodova majka Ally Lancaster. 'Moga sina je sramota tražiti pomoć te ne želi da ga njegov invaliditet definira.'

Nakon što je više od 57 tisuća osoba potpisalo peticijum Australska centralna banka je u veljači 2015. godine obećala da će sljedeća generacija australskog novca uključivati taktilne elemente koje su McLeod i njegova majka tražili.

'Ja sam smo običan klinac, ne vidim se kao aktivistu', rekao je McLeod u izjavi. 'No, ako uočim nešto što mi se ne čini u redu, volim zasukati rukave i napraviti nešto po tom pitanju umjesto da se samo žalim.'

Što se tiče drugih država, nemaju svi adekvatan način za diferencijaciju novčanica. U Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi novčanice svih vrijednosti iste su veličine i dok Kanada ima taktilne elemente za njihovo razlikovanje, SAD tek treba takve elemente ukomponirati u dizajn svojih novčanica. Agencija za graviranje i tiskanje kaže da se novčanica s taktilnim elementom u SAD-u vjerojatno neće pojaviti prije 2020. zbog skupoće tog procesa, piše Time.

Euro, hongkonški dolar, japanski yen i švicarski franak predvode u dizajnu svojih novčanica te uključuju razne elemente kojima se novčanice mogu razlikovati. Za početak, sve su novčanice različite veličine, tiskane su intaglio tehnikom kako bi se vrijednost mogla osjetiti pod prstima, a švicarski franak uz sve to ima i perforacije.

Što se tiče hrvatske kune, predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić kaže da se hrvatski građani moraju snalaziti budući da tehnologija ugrađena u novčanice nije funkcionalna te da ne pomaže koliko bi trebala. 'Hrvatske su novčanice različite veličine pa si slijepe osobe tako mogu pomoći, a kovanice se mogu razlikovati dodirom', kaže Perić.

Perić nam je u razgovoru rekao da će se na tržištu na jesen pojaviti i aplikacija za pametne telefone dizajnirana da upravo u ovakvim situacijama pomogne slijepima i slabovidnima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 00:22