JUTARNJI U PARIZU

Au revoir président Sarkozy, novi francuski predsjednik je FRANÇOIS HOLLANDE

Socijalistički kandidat pobijedio je kao što su ankete i predviđale i tako postao sedmi predsjednik Francuske, drugi socijalist nakon Mitteranda

Socijalistički kandidat François Hollande pobijedio je na nedjeljnim izborima za predsjednika Francuske sa 51,7 posto glasova porazivši tako svojeg protivnika konzervativca Nicolasa Sarkozyja koji je osvojio 48,3 posto. Socijalistički kandidat postao je sedmi predsjednik Francuske Republike i drugi socijalist nakon Françoisa Mitteranda, koji je na toj funkciji bio tijekom dva sedmogodišnja mandata između 1981. i 1995. godine.

François Hollande bio je favorit ovogodišnjih izbora, a vodstvo od nekoliko posto predviđale su mu i posljednje objavljene ankete. Naciji se prvi obratio sada već bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je u vrlo emotivnom govoru priznao svoj poraz te rekao da snosi potpunu odgovornost zbog njega.

Govor uz skandiranje

- Francuska je večeras izabrala i trebamo poštivati taj izbor. Maloprije sam nazvao Françoisa Hollandea i čestitao mu. Želim zahvaliti milijunima na potpori, učinio sam sve što je bilo u mojoj moći, ali večeras nisam uspio. Zbog tog neuspjeha snosim osobno potpunu odgovornost jer ja sam čovjek koji ne bježi od odgovornosti - poručio je Sarkozy, čiji je govor bio isprekidan skandiranjem simpatizera.

- Jedno poglavlje je zatvoreno, novo je otvoreno. Ja ću ostati jedan od vas, branit ću i dalje svoje vrijednosti i ideje, ali moje mjesto više neće biti isto, moje obaveze će biti drugačije - dodao je Sarkozy u oproštajnom govoru, najavljujući time vjerojatno i povlačenje iz politike. Naime, Sarkozy je nekoliko puta tijekom kampanje tvrdio da će se povući ne izbori li još jedan mandat u Elizejskoj palači.

Socijalisti slave

Simpatizeri Socijalističke partije počeli su se još u ranim poslijepodnevnim satima okupljati ispred sjedišta stranke u pariškoj Rue de Solférino, a slavilo se i u gradiću Tulle gdje je objavu rezultata s najbližim članovima svojeg tima dočekao François Hollande. U prvom javnom obraćanju nakon objave Hollande je u maniri pravog džentlmena pozdravio protukandidata Sarkozyja istaknuvši kako je riječ o predsjedniku koji “zaslužuje sve naše poštovanje”.

- Francuzi su odabrali promjene i jučerašnji dan mora biti novi početak za Europu i nova nada - rekao je Hollande te građanima obećao progres zemlje. Obraćajući se svim građanima Francuske i onima koji su glasali za Sarkozyja Hollande je dodao:

Dvije Francuske

- Večeras ne postoje dvije Francuske, postoji samo jedna Francuska, jedna nacija koja je ujedinjena i s istom sudbinom. Svi će se tretirati jednako, s istim pravima, ali i istim obvezama. Niti jedno dijete Republike neće biti ostavljeno po strani, napušteno, diskrimninirano - rekao je u kratkom govoru Hollande, pozivajući i na poznate vrijednosti francuskoga društva - sloboda, jednakost i bratsko (Liberte, egalite et fraternite).

Nakon govora, praćen na pozornici taktovima poznate francuske šansone “La vie en rose”, François Hollande uputio se prema pariškoj Place de la Bastille, na istom mjestu na kojem su 1981. socijalisti slavili pobjedu prvog socijalističkog predsjednika Republike Françoisa Mitteranda, gdje se oko ponoći još jednom obratio simpatizerima.

Tijekom večeri stizali su komentari o izboru novog francuskog predsjednika, a među najvažnijima svakako je službena reakcija iz Njemačke u kojoj je istaknuto kako predstoji rad na zajedničkom razvojnom paktu Europske Unije.

Visok odaziv

Diljem Francuske bilo je otvoreno 65.000 birališta, a 46 milijuna Francuza s pravom glasa imalo je priliku glasovati između dvojice kandidata. Zanimljiv je tradicionalno visok odaziv građana na birališta u Francuskoj - Francuzi doista izvršavaju svoju građansku dužnost i smatraju to svojom obavezom, odnosno načinom kako aktivno sudjelovati u promjenama ako ih priželjkuju. Gotovo 80 posto ljudi iskoristilo je jučer svoje pravo u prvom krugu, dok je odaziv bio 79,9 posto. To je neznatno slabiji odaziv nego u drugom krugu izbora 2007.

'Normalni' na posao vozi Vespu

François Hollande rođen je u Rouenu. Glavni je tajnik francuske Socijalističke stranke od 1997. do 2008. te zastupnik 1. izborne jedinice u francuskom parlamentu. Od 2001. do 2008. godine bio je i gradonačelnik grada Tulle. Od 2008. François Hollande nalazi se na čelu Generalnog vijeća departmana Correze. Dolazi iz stroge katoličke obotelji, otac mu je bio liječnik, a majka socijalna radnica.

Na unutrašnjoj sceni Francuske, Hollande je znao da građani žele promjene te ih je spremno ponudio, one su bile temelj i njegova predizbornog slogana. Iako mu mnogi zamjeraju nedostatak karizme, on je očito pronašao dobitnu kombinaciju kako Sarkozyju zadati pobjedonosni udarac. Svoju je kampanju temeljio na Sarkozyjevoj “nepopularnosti”, ističući stalno kako je Sarkozy loš i opasan predsjednik.

U trenutku javne osude Sarkozyjeve ekonomske politike, njegov se protivnik više bavio razvojem zemlje nudeći rješenja za izlazak iz krize. No, zaboravljajući da je u ringu s hiperaktivnim Sarkozyjem, Hollandeova je kampanja ponekad bila pomalo defanzivna, a zamjerao mu se i gubitak entuzijazma. Sve je strahove otklonio na dan velikog TV sučeljavanja gdje je argumentirano i čvrsto napadao aktualnoga predsjednika udarajući uvijek baš ondje gdje je Sarkozy najslabiji. “Gospodin Normalni”, kako ga zovu, potpuna je suprotnost Nicolasu Sarkozyju. Trudio se tijekom kampanje ostati što normalniji, na posao je dolazio Vespom, a izjavio je i da se, ako postane francuski predsjednik, ne planira vjenčati sa svojom dugogodišnjom partnericom, poznatom novinarkom Valérie Trierweiler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 08:32