MIRO KOVAČ

‘Atentator je izolirani tip poput Danijela Bezuka, a Trumpu će pomoći gesta koju je napravio odmah poslije napada‘

Očito je da je u Americi rasprostranjeno političko nasilje, zaključuje Kovač

Donald Trump i Miro Kovač

 Afp/Cropix

Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova za Jutarnji je govorio o atentatu na Donalda Trumpa:

- Atentat na Trumpa potvrđuje da u Americi postoji snažna i frapantna polarizacija. To samo po sebi nije novo, polarizacija traje desetljećima i nastavit će se, a od nje bi Trump mogao profitirati. Teško je reći što će sada biti s predsjednikom Bidenom. Onaj TV duel s Trumpom u biti je trebao poslužiti Demokratskoj stranci da stvori narativ o tome da Biden mora biti zamijenjen. Na neki način su i Biden i Trump upali u tu zamku, obojica u tom trenutku nisu bili službeni kandidati. Biden je loše nastupio, imao puno grešaka, bio je destabiliziran, neuvjerljiv i omogućio je da mediji, inače tradicionalno skloni demokratima, započnu kampanju protiv njega i javnu prozivku da se povuče. Kako će to sve skupa sada djelovati na tabor demokrata, teško je znati; sutra počinje konvencija Republikanaca, ona Demokrata planirana je tek za pet tjedana, kaže Kovač i nastavlja:

- Uvjeren sam da bi atentat mogao pomoći Trumpu, možda ne čak ni sam čin napada koliko Trumpova gesta nakon njega. On je jasno pokazao da je fajter, da se ne da i da će se boriti do kraja. Jedino što bi moglo podići Demokrate je da zamijene Bidena. Ne znamo hoće li do toga doći, ali to bi imalo smisla samo u slučaju da Biden sam odustane i obznani novog kandidata kojeg i sam podržava. Onda bi se stvorio entuzijazam. Neka brutalna zamjena samo bi izazvala kontraefekt i razočarenje u dijelu glasača.

Ne znamo motive atentatora premda sve upućuje da se radi o izoliranom pojedincu, poput onog koji je napao slovačkog premijera Roberta Fitza, ili Danijela Bezuka, samo što Bezuk nije pucao na premijera Andreja Plenkovića nego na policajca i ranio ga... Generalno, ovo nije prvi atentat na kandidata ili predsjednika SAD-a; od 46 predsjednika šestero njih bilo je metom, a četiri su predsjednika u Americi ubijena, ne računajući one koji su planirani, a nisu realizirani. Očito je da je u Americi rasprostranjeno političko nasilje, zaključuje Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:45