SREDNJOVJEKOVNI FALUS

Arheolozi iskopali 500 godina star kameni penis, 15 cm dug: ‘Ne, nije služio za ono na što ste pomislili!‘

Kroz povijest su se falusni amblemi nalazili na širokom rasponu predmeta, od ukrasnog namještaja u domovima do otisaka na zidovima
 Arbore S.coop.galega/swns/Swns/Profimedia/Arbore S.coop.galega/swns/swns/profimedia

Tim arheologa iskopao je 15 centimetara dug kameni penis u srednjovjekovnoj kuli Meira u Riji de Vigo u Španjolskoj. Vjeruju da je misteriozni artefakt star oko 500 godina te smatraju da se koristio kao kamen za oštrenje oružja tijekom ustanka u 14. stoljeću, piše Daily Mail.

image
Arbore S.coop.galega/swns/Swns/Profimedia/Arbore S.coop.galega/swns/swns/profimedia

- Ovakve predmete možemo pronaći u najstarijoj pretpovijesti, ali nisu uobičajeni u srednjovjekovnom kontekstu. Značenje se razlikuje po kulturama i ovisi o kontekstu. U rimsko doba takvi predmeti nisu imali isključivo erotsku konotaciju koju im neki pogrešno pripisuju, rekao je glasnogovornik grupe arheologa naziva Arbore Arqueoloxía.

Kroz povijest su se falusni amblemi nalazili na širokom rasponu predmeta, od ukrasnog namještaja u domovima do otisaka na zidovima. Mnogi su vjerovali da simbol djeluje kao zaštita od zla pa su beba vješali penise oko vrata za sreću, navodi Metropolitan Museum of Art.

- Falus je bio predmet štovanja, moglo ga se vidjeti na svjetiljkama, maskama, privjescima, prstenju, zidovima kuća, balkonima, vratima... Prikazuje simboličku povezanost između muškosti, nasilja i oružja. Prisutan je u različitim kulturama sve do naših dana. Detaljnijom analizom materijala i tragova uporabe predmeta, utvrdili smo da je moguće da je korišten kao brus za brušenje oružja, objasnio je glasnogovornik.

Arheolozi nastavljaju s iskopima na istom mjestu nadajući se da će pronaći ostatke srednjovjekovnog dvorca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 07:12