NOVE INFORMACIJE

Arabija planira cijenu barela nafte na 60 USD

Naftom bogato kraljevstvo inače planira proračun na cijenama nižim od tržišnih, ali ovaj je put za projekcije zadržala cijene koje su na tržištu
 AFP

Saudijska Arabija, jedan od vodećih svjetskih proizvođača nafte, planira svoj proračun za sljedeću godinu na cijeni barela nafte Brent od oko 60 dolara, što je trenutna cijena na tržištu. Naime, vehabitsko kraljevstvo ne objavljuje cijenu barela na kojoj bazira proračun, ali analitičari je očitavaju prema raznim drugim varijablama, kao što je, prije svega, planirani izvoz i proizvodnja. Prema tim informacijama procjenjuju kako Rijad planira da će se cijene kretati između 55 i 63 dolara po barelu. Inače, prošle godine, u doba dok je cijena barela bila 111 dolara, Rijad je planirao svoj proračun na 70 dolara po barelu.

Ozbiljan zaokret

Riječ je, kako navode analitičari, a prenosi Reuters, o zaokretu u odnosu na prošle godine, kad je proračun bio baziran na cijenama koje su bile znatno ispod tadašnje tržišne cijene. Inače, ove je godine od lipnja pa do jeseni cijena barela sirove nafte snažno pala, s više od 110 dolara na sadašnjih oko 60 dolara. No, zemlje članice OPEC-a, kartela naftnih proizvođača, među kojima nije Rusija, nisu niti nakon tako snažnog pada cijena pristale na smanjenje proizvodnje.

Očekuje se rast

Sasvim je razumljivo da Saudijaka Arabija ne očekuje da će cijene crnog zlata ostati na toj razini cijele iduće godine. No, i dalje postoji ozbiljno razmimoilaženje analitičara oko trenutka kad bi vrijednost barela mogla početi rasti - no, većina se slaže da bi taj proces mogao početi negdje sredinom 2015. godine. Analitičari također procjenjuju da je Saudijska Arabija spremna istrpjeti i nove padove cijene nafte - naime, kraljevstvo ima velike rezerve s kojima, kao i većina drugih država Zaljeva, može bez većih teškoća po državne financije podnijeti pad cijena ključnog izvoznog proizvoda. No, kako navode, i Saudijska Arabija ima svoj donji limit, crvenu liniju nakon koje bi u dvoru zazvonilo na uzbunu ili bi se, kako navode mediji, uključilo dugme za uzbunu. Smatra se da je ta linija za sada postavljena na cijenu od 40 dolara po barelu. Ta bi cijena ozbiljno dovela u pitanje i njihove bogate fondove, navode anlatičari i takav bi razvoj stanja mogao dovesti i do nemira u zemlji.

Udar na Venezuelu

Inače, ovako velik pad cijena nafte posebno je negativno utjecao na Rusiju koja se našla u izuzetno teškim problemima između ostalog i zbog toga što je njihova cijena plina vezana uz naftu. Velike poteškoće osjeća i Iran, dok je stanje, čini se, ipak najgore u Venezueli, gdje bi se ubrzo mogle očekvati i reakcije javnosti. Neke pak teorije ističu kako je Kuba djelomice pristala na poboljšanje odnosa sa SAD-om budući da Venezuela u ovom ekonomskom stanju više nije u stanju tom karipskom komunističkom otoku više slati besplatne desetke tisuća barela nafte koji su im osiguravali kakvu-takvu ekonomsku stabilnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:28