BIO JE SVJESTAN SVEGA

Anders Behring Breivik nije lud, takav pokolj može izvesti uračunljiva osoba

Liječnici ističu kako poremećena osoba može obavljati samo najjednostavnije zadatke - sama vožnja od Osla do otoka Utoeya smatra se prezahtjevnom
 AFP

Norveški ubojica Anders Behring Breivik neće biti proglašen ludim i neuračunljivima jer je, prema mišljenju stručnjaka, bio svjestan svojih djela, javlja Telehgraph .

Odluka o Breivikovom mentalnom stanju odlučit će hoće li krvnik s Utoeye kazneno odgovarati te biti poslan u zatvor ili u psihijatrijsku instituciju na liječenje.

- Dvostruki napad koji se dogodio 22. srpnja previše je detaljno isplaniran i proveden da bi se moglo reći da ih je napravila poremećena osoba - izjavio je dr. Tarjei Rygnestad, voditelj norveškog Odbora za forenzičku medicinu.

Prema norveškom zakonodavstvu, da bi se optuženik branio neuračunljivošću kazneno djelo morao je izvršiti u stanju psihoze. Što znači da je optuženik morao izgubiti dodir sa stvarnošću do te granice da više ne kontrolira svoje postupke.

Forenzički odbor mora razmotriti i odobriti dva sudska psihijatra prije nego što sudac odluči može li Breivik biti kazneno odgovoran za svoja zlodjela.

Dr. Rygnestad navodi kako poremećena osoba može obavljati samo najjednostavnije zadatke. Sama vožnja od Osla do otoka Utoeya gdje je Breivik ubio mlade okupljene u političkom kampu smatra se prekompliciranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 09:21