OBITELJI ŽRTAVA PROTESTIRAJU

Anders Behring Breivik mogao bi izbjeći zatvor: Tužitelj misli da nije kazneno odgovoran

Monstrum i ubojica iz Norveške Anders Behrig Breivik mogao bi biti proglašen neuračunljivim
 AFP PHOTO / DANIEL SANNUM LAUTEN

Vjerojatnost da norveški masovni ubojica Anders Breivik izbjegne zatvorsku kaznu za ubojstvo 77 ljudi naglo se povećala jer je tužitelj spreman prihvatiti da ubojica nije kazneno odgovoran za svoja djela. To bi omogućilo Breiviku da nakon suđenja bude smješten u psihijatrijski odjel umjesto osuđen na služenje zatvorske kazne.

Trenutno je u toku druga psihijatrijska procjena koju je odredio sud. Nakon prve procjene utvrđena je Breivikova neuračunljivost, što je izazvalo burnu reakciju obitelji žrtava. Međutim, u uputama tužitelju zaduženom za slučaj, norveški državni tužitelj Tor-Aksel Busch napisao je kako mu se čini da će se Breiviku suditi kao umno poremećenoj osobi.

- Trenutno nema uvjeta za traženje zatvorske kazne - piše Tor-Aksel Busch, ali dodaje da mora biti jasno da će tužiteljstvo zadržati pravo na traženje zatvora u trajanju od 21 godine (maksimalna zatvorska kazna za kazneno odgovorne ljude u Norveškoj) nakon što svi dokazi budu predočeni sudu.

Anders Behring Breivik je 22. srpnja 2011. aktivirao auto-bombu ispred zgrade vlade u Oslu gdje je ubio 8 ljudi, da bi nakon toga, obučen u policajca hladnokrvno ubio još 69 na otoku Utoyi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 05:52