VELIKA ŠKRTICA

Analiza cijena i poskupljenja: Deset posto Britanaca zbog inflacije preskače obroke

Zabrinjavaju podaci da sedam posto anketiranih daje u prehrani prioritet nekim drugim članovima obitelji, a ne sebi

ilustrativna fotografija

 OLI SCARFF/AFP

Nakon što su analizirali cijene i poskupljenja na primjerima čak 21 tisuće trgovina diljem Velike Britanije, statističari britanske udruge za zaštitu potrošača Which otkrili su da su neke namirnice zabilježile drastičan rast cijena te da supermarketi kod određenih proizvoda ipak ima­ju prostora stvari pokušati zadržati pod kontrolom.

Konkretno, u prosjeku je inflacija iznosila 3,14 posto, no gazirana pića su zabilježila u prosjeku rast cijena od gotovo šest posto, maslac oko pet posto, energetska pića 4,8, a mlijeko 4,6 posto. Istovremeno neke su namirnice minimalno poskupjele - poput recimo čokolade, svježeg voća, keksa ili povrća.

Kad se gleda ukupna inflacija koja obuhvaća i ostale artikle, ne samo hranu odnosno namirnice, onda ona u prosjeku u Velikoj Britanjii iznosi 9 posto, a očekuju se da će nastaviti rasti. Zasad se to prelijeva na navike britanskih potrošača - njih 43 posto u anketi otkriva da kupuje namirnice jeftinijih brendova, a 35 posto ih kupuje dodatne namirnice kad su one na akciji.

Zabrinjavajuće, 19 posto njih kaže da neke vrste hrane više ne kupuje, 10 posto čak preskače obroke, a sedam posto u prehrani daje prioritet nekim drugim članovima obitelji, a ne sebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:18