IDEJI PRIJETI PROPAST

Amsterdam želi izmjestiti Crvenu četvrt, ali iskrsnuo je ogroman problem: ‘Ne u moju butigu!‘

Gradske vlasti žele urediti kompleks s barovima, restoranima i sobama za seksualne radnice – ali nitko ga ne želi u svom dvorištu

Red Light Districtu Amsterdamu

 Ramon Van Flymen/Anp Via Afp

Amsterdamske gradske vlasti žele Crvenu četvrt zamijeniti višekatnim "erotskim centrom", ali nitko od građana ne želi ga u svom dvorištu. Planovi o premještanju i osmišljavanju novog načina organizacije krenuli su prošle godine kako bi se doskočilo pogoršanju problema, kriminala i "opasnih razina gužve" u tom dijelu grada, piše Guardian.

- Četvrt crvenih svjetiljki jedan je od najstarijih i najmanjih dijelova našeg grada, ali trenutno je prepuna momačkih večeri i turista koji maltretiraju seksualne radnice - rekla je Ilana Rooderkerk, čelnica lokalne stranke D66.

Promjena dolazi u obliku ideje da se dizajnira raskošna zgrada sa sto soba za seksualne radnice, barovima, restoranima, ali i zdravstvenim centrom. Iako je gradska vlast predložila čak osam mogućih lokacija, od poslovne četvrti do luke Haven-Stad, lokalno se stanovništvo nije uspjelo odlučiti ni za jednu.

image

Red Light Districtu Amsterdamu

Ramon Van Flymen/Anp Via Afp

Stvar dodatno komplicira to što ni seksualne radnice ne žele napustiti prozore svojih bordela u jednom od najljepših dijelova Amsterdama. Procjenjuje se da se čak devet od deset njih ne želi preseliti.

- Više prostora bilo bi sjajno, ali problem je zatvaranje prozora. Uz to, erotski centar imao bi samo sto mjesta umjesto 250 pa mislimo da bi seksualni rad tako bio još nesigurniji - rekla je Violet, predstavnica Informativnog centra za prostituciju.

Gradonačelnica Femke Helsema za Observer je rekla da shvaća zabrinutost, ali da će svakako morati doći do smanjivanja utjecaja kriminala u seksualnom radu i poboljšanja kvalitete života u gradskom središtu.

image

Prozori bordela u četvrti crvenih svjetiljki u Amsterdamu

Kenzo Tribouillard/Afp

- Nadam se da je moguće stvoriti erotski centar koji ima neku klasu i posebnost i koji nije mjesto gdje se okupljaju samo sitni kriminalci i najranjivije žene – poručila je i dodala da shvaća da se takva promjena ne može dogoditi preko noći jer većina ljudi nije oduševljena da u blizini njih postoji erotski centar. Ipak, nada se da će se do Božića uspjeti pronaći konačna lokacija.

Najveći otpor dolazi iz istočnog Amsterdama. Tamo je motivacijska govornica Mireille Westfa suorganizirala masovnu peticiju protiv odabira Amstela ili Arene Poort kao nove lokacije.

- Postoje ranjivi mladići koji se lako mogu uvući u "novačenje" mladih djevojaka, postoje ranjive mlade žene bez novca. Vidimo što se događa u gradu, a ovdje su stvari i ovako dovoljno teške – poručila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:00