PREKID DOTOKA NOVCA

AMERIKANCI UDARILI TAMO GDJE DŽIHADISTE NAJVIŠE BOLI U zračnom udaru uništeno 116 ISIS-ovih cisterni punih nafte

 cc/pixabay.com

Američki dužnosnici kazali su kako su izvršili zračne udare na cisterne Islamske države pune nafte u Siriji, piše New York Times.

U napadu u blizini Albu Kamala, grada u rukama islamista na granici s Irakom, u nedjelju je razoreno 116 cisterni koje su teroristi koristili kako bi prevezli naftu proizvedenu u Siriji, izvijestio je Pentagon.

Napade je izvelo šest borbenih aviona smještenih u Turskoj, a kako piše New York Times, napadi su planirani u petak prije nego se dogodio teroristički napad na Pariz.

Sposobnost Islamske države da zaradi oko 40 milijuna dolara mjesečno proizvodeći i izvozeći naftu bila je prevelika frustracija zapadu. Novac koji su dobivali tim putem koristili su za financiranje ekstremističkih operacija i vladanje osvojenim teritorijem.

Prošlog tjedna američki dužnosnici objavili su kako je Amerika pojačala zračne napade na infrastrukturu koju islamisti koriste. Dosad su navodno izbjegavali gađati cisterne zbog straha od velikog broja civilnih žrtava, piše New York Times.

Kako bi izbjegli civilne žrtve, borbeni avioni su prije napada izbacili letke kojima su upozorili vozače da napuste vozila.

Prije napada na područje su bili poslani dronovi kako bi promotrili područje gdje su se cisterne punile naftom. Američki dužnosnici kazali su kako je 295 kamiona bilo tamo u vrijeme napada, te da je uništeno više od trećine.

Ova operacija prozvana je 'Tidal Wave II' nakon što je u Drugom svjetskom ratu izvršena 'Operacija Tidal Wave' pri čemu je Amerika bombardirala devet rumunjskih rafinerija kako bi spriječili opskrbljivanje nacističke Njemačke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:28