ABDUL AL-QADIR MUMIN

Amerikanci ubili tri militanta u afričkoj zabiti, među njima je možda bio i notorni vođa ISIS-a

SAD je bio učinkovit u borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji pa su se militanti počeli sve više seliti u Afriku

Abdul al-Qadir Mumin

 Profimedia/X/

Američka vojska krajem prošlog mjeseca ubila je tri militanta ISIS-a, ali još uvijek ne može potvrditi je li se među njima nalazio i lider te organizacije.

Afričko zapovjedništvo SAD-a krajem svibnja izvelo je zračni napad na Islamsku državu u zabačenom kraju, oko 80 kilometara od grada Boosaaso na sjeveru Somalije. U udaru su ubijena tri ISIS-ova, a jedan od njih je možda bio i Abdul al-Qadir Mumin.

Mumin je poznat kao šef somalijskog ogranka ISIS-a, a američki dužnosnici vjeruju da je prošle godine u tajnosti postao glavni vođa te terorističke organizacije.

image

Džihadisti, ilustracija

Handout/Alamy/Alamy/Profimedia/Handout/alamy/alamy/profimedia

Mumin je odgovoran za smrtonosne napade diljem Somalije u proteklom desetljeću, uključujući atentat na pravosudnog dužnosnika u njegovom domu 2019. i višemjesečnu okupaciju autonomne somalijske regije Puntland 2016. Iste godine ga je SAD stavio na listu "posebno označenih globalnih terorista", rekavši da predstavlja značajan rizik od počinjenja terorističkih djela koja ugrožavaju sigurnost američkih državljana ili nacionalnu sigurnost, vanjsku politiku i gospodarstvo SAD-a.

Mumin je navodno naslijedio Abu al-Hasana al-Hashimija al-Qurashija, nakon što je ubijen u Siriji krajem 2022. Prethodna dva globalna šefa ISIS-a, uključujući najpoznatijeg vođu, Abu Bakra al-Baghdadija, izvršili su suicid kada su bili stjerani u kut tijekom američkih vojnih napada.

ISIS još uvijek ima tisuće boraca diljem svijeta, prvenstveno u sjevernom Iraku i sjeveroistočnoj Siriji, prema američkim obavještajnim agencijama. U Somaliji su relativno mali, sa samo 100 do 200 boraca na sjeveru zemlje. Ali, počeli su se širiti i drugdje diljem Afrike, uključujući u Libiji, Demokratskoj Republici Kongo i Mozambiku.

Naime, budući da su američke snage bile učinkovite u borbi protiv pripadnika ISIS-a u Iraku i Siriji, Islamska država odlučila je sve više gravitirati prema Africi. "Oni vide Afrike kao mjesto gdje bi trebali ulagati, gdje im je više toga dopušteno i gdje mogu djelovati bolje i slobodnije. Zato se žele tu proširiti i zato su u tu regiju doveli kalifa", rekao je za NBC visoki dužnosnik američkog Ministarstva obrane, dodavši da su militanti ISIS-a u Somaliji učinkovitiji od drugih terorističkih mreža koje su aktivne u toj zemlji, zahvaljujući uspješnom izbjegavanju FBI-a i Interpola te međusobnim dijeljenjem svojih taktika, tehnika i financiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 13:31