NESTALO PENTOBARBITALA

AMERIKANCI U OZBILJNIM PROBLEMIMA Nemaju čime napuniti smrtonosne injekcije, drastično pao broj pogubljenja

Zbog nestašice ključne supstance potrebne za smrtonosnu injekciju, američke su se vlasti našle u problemu pa je broj izvršenih pogubljenja čak smanjen.
 Wikimedia Commons

Sjedinjene Američke Države ove su godine zabilježile pad broja smrtnih kazni - u posljednjih 365 dana obavljeno je 39 pogubljenja, što je, optimistično gledajući, tek drugi put u zadnja dva desetljeća da je broj smrtnih kazni pao ispod broja četrdeset.

Ali razlog manjeg broja izvršenih smrtnih kazni nije posljedica strožih kriterija da se nekoga osudi na smrt, nego pomanjkanje smrtonosnih doza koje se pomoću injekcija ubrizgavaju osuđenicima.

U SAD-u se smrtna kazna provodi u 32 savezne države, a u 2012. najveći broj pogubljenja smrtonosnom injekcijom obavljen je u Teksasu - 13 i na Floridi - u sedam slučajeva. Zanimljivo, radi se o državama u kojima su guverneri bili braća George i Jeb Bush.

Nedavno je u Teksasu pogubljena Kimberly McCarthy, kao prva Amerikanka u posljednje tri godine, dok je u Floridi otkriveno kako tamošnje vlasti bez većih problema odlučuju pogubiti i mentalno zaostale osuđenike.

Ali odnedavno u Teksasu muku muče što uraditi nakon što je Europska unija odlučila prestati izvoziti pentobarbital, supstancu neophodnu za smrtonosne koktele. Teksašani su pentobarbital uvozili iz Danske, a pošto je EU zabranila prodaju ove tvari ako se koristi za ubijanje, Amerikanci su se našli u problemima jer se neka druga sredstva nisu pokazala pouzdanima.

Otkako je Vrhovni sud SAD-a 1976. smrtne kazne proglasio legalnim, u Americi je pogubljeno 1.359 osuđenika, i to injekcijom, u plinskim komorama, na električnim stolicama, pred streljačkim vodovima i na vješalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 00:11