NAJAVA BIJELE KUĆE

Amerikanci planiraju totalni zaokret u globalnoj trgovini: ‘To je radikalno, nije uopće jasno kako će to izvesti!?‘

Bivši Bidenov savjetnik pak je kazao kako je riječ o tipično ljevičarskom pogledu na ekonomiju

Luka Los Angeles

 Apu Gomes/Afp/Profimedia/Apu Gomes/afp/profimedia

Iako je prijašnjeg predsjednika Donalda Trumpa zamijenio uz obećanja kako se ništa fundamentalno neće promijeniti u smislu američke trgovinske politike, iz govora kojeg je ovih dana održala američka trgovinska predstavnica Katherine Tai, čini se kako Bidenova administracija ipak planira radikalni zaokret kojim će pokušati Ameriku učiniti manje ovisnom o Kini, piše Politico.

I dok su se Sjedinjene Američke Države dosad uglavnom priklanjale politici izmještanja poslovanja najvećih kompanija tamo gdje su im garantirani najniži troškovi, kako materijala tako i radne snage, Tai nagovještava kako će za sobom ostaviti taj zastarjeli, kolonijalni pristup te implementirati ekonomske politike koje će privlačiti investicije na područje Sjedinjenih Američkih Država, umjesto u Kinu.

Umjesto takozvane politike "utrke prema dnu", nova američka trgovinska politika tako će se bazirati na "utrci prema vrhu", što je zasad ocijenjeno kao iznimno ambiciozni zadatak.

- To je dosta radikalan i nevjerojatan čin, iznijeti tako nešto u javnom govoru. Kako uopće pronaći zajedničke ciljeve s drugim nacijama kako bismo se odmaknuli od dosadašnje američke ekonomske politike?", rekao je Sabeel Rahman, donedavni Bidenov šef ureda za informacije i regulatorne poslove.

Bivši Bidenov savjetnik Tim Wu pak je kazao kako je riječ o tipično ljevičarskom pogledu na ekonomiju gdje administracije prepoznaje razlike između interesa radnika i interesa vlasnika odnosno investitora.

- Diljem svijeta postoji radnička klasa i postoje veliki proizvođači. Njihovi se prirodni interesi razlikuju, kazao je Wu.

Politico napominje kako će sada biti najzanimljivije dočekati reakciju ostatka svijeta – hoće li doista povjerovati da je SAD spreman za nova pravila igre i hoće li ona biti dovoljno primamljiva i ostalim nacijama da započnu s odvraćanjem poslovanja s Kinom?

Tai se u svojem govoru kratko dotaknula i ovog problema naglasivši kako su SAD dovoljno situirane da svijetu ponude novu vrstu globalizacije koja neće biti bazirana na eksploataciji.

Ipak, Politico napominje kako su mnogi i dalje skeptični prema ovom američkom zaokretu.

Nabil Ahmed iz neprofitne organizacije Oxfam napominje kako će Bidenova administracija morati napraviti puno više od samog pričanja te kako i dalje nije jasno hoće li imati dovoljno snage doista se posvetiti konkretnim promjenama politika potrebnima da bi se ovaj zaokret i napravio.

Katherine Tai tvrdi kako na tome već rade – administracija je već započela pregovore s Japanom i Europom o pokušaju da se smanji onečišćenje kod proizvodnje čelika, tu su onda i sporazum između SAD-a i Meksica kao i Bidenov novi Indo-pacifički trgovinski sporazum.

- Zasad nemamo još konkretan odgovor na pitanje kako će ta suradnja izgledati u budućnosti, ali vidimo smjer u kojem putujemo. Poznavajući prirodu globalne ekonomije, ovi ciljevi nisu nešto što možemo postići sami i trebamo osmisliti kako ih postići zajedno, kazala je Tai.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 02:25