SPAS NA VIDIKU?

Amerikanci bi uskoro mogli odobriti mega-paket pomoći Ukrajini: Evo što se sve spominje

Nacrt zakona o dodatnom financiranju Ukrajine predviđa izdvajanje oko 61 milijarde dolara za pomoć Ukrajini i saveznicima

ATACMS raketni sustav

 U.s. Army/Avalon/Profimedia

Ako sada ne odobrite pomoć Ukrajini, Kijev bi mogao izgubiti rat do kraja godine, glasi oštro upozorenje koje je iznio William Burns, direktor CIA-e, u četvrtak na Capitol Hillu tijekom govora pred zastupnicima Kongresa SAD-a. Govoreći na događaju u Predsjedničkom centru Georgea W. Busha, Burns je pozvao zakonodavce da izglasaju zakon kojim bi Amerika sa 61 milijardom dolara pomogla ratnim naporima Ukrajine.

"S poticajem koji bi došao od vojne pomoći, praktično i psihološki, Ukrajinci su u potpunosti sposobni održati se do 2024. i uništiti Putinov arogantan stav da je vrijeme na njegovoj strani. Ali, ako to ne prođe kroz Kongres, slika je puno strašnija. Postoji vrlo realan rizik da bi Ukrajinci mogli izgubiti na bojnom polju do kraja ove godine ili barem dovesti Vladimira Putina u poziciju u kojoj bi mogao diktirati uvjete političkog rješenja. Potpora Ukrajini sada je nešto više od rata s Rusijom. Radi se i o Xi Jinpingu u Kini, njegovim ambicijama i našim saveznicima i partnerima u Indo-Pacifiku. Ovo je zapravo pitanje razumiju li naši protivnici našu pouzdanost i odlučnost i razumiju li to i naši saveznici i partneri", apelirao je direktor CIA-e.

To je dosad možda najsnažnije upozorenje visokog dužnosnika administracije u vezi s ratom, koje dolazi u trenutku kada ukrajinski dužnosnici upozoravaju da bi masovna ruska ofenziva tijekom ljeta, koja je vrlo izgledna, mogla nadvladati vojnike koji pokušavaju obraniti Ukrajinu, upozorio je portal Politico.

Burnsove primjedbe dolaze dan nakon što je republikanac Mike Johnson, predsjedavajući Zastupničkog doma (Kongresa SAD-a), predstavio mjesecima očekivani paket američke pomoći Ukrajini. Burns nije jedini koji je urgirao da kongresnici prihvate zakon. U srijedu je predsjedavajući Združenog stožera, general C. Q. Brown, rekao zastupnicima da se "teško izboreni dobici Ukrajine mogu izgubiti bez naše potpore", a ministar obrane Lloyd Austin također je upozorio da će se saveznici i partneri, ako se dopuna odgodi, "pitati jesmo li mi pouzdan partner".

image

William Burns s kćerkom Sarah

Drew Angerer/Afp

Predsjednik Joe Biden potvrdio je da snažno podržava prijedloge zakona koje je objavio Johnson. Bidenova administracija je mjesecima upozoravala kako je nemogućnost zakonodavaca da izglasaju pomoć Ukrajini glavni razlog što se Kijev muči na bojnom polju.

Johnson je potvrdio da će prijedlozi zakona o pomoći američkim saveznicima, uključujući Ukrajinu, biti stavljeni na konačno glasovanje do ove subote u večernjim satima. Nacrt zakona o dodatnom financiranju Ukrajine predviđa izdvajanje oko 61 milijarde dolara za pomoć Ukrajini i saveznicima te popunu rezervi američke vojske. Bude li odobren, mora ga usvojiti Senat i potpisati predsjednik Biden.

Od spomenutih sredstava, gotovo 13,8 milijardi dolara otići će u program ukrajinske sigurnosne pomoći do 30. rujna 2025., prema kojem Pentagon potpisuje ugovore s američkim obrambenim tvrtkama za opskrbu Kijeva novim oružjem i opremom. Nešto više od 13,4 milijarde dolara može se iskoristiti za zamjenu i popravak oružja prebačenog u Ukrajinu te za financiranje obuke Ukrajinaca.

Osim toga, u sklopu programa Foreign Military Financing, koji predviđa dodjelu bespovratnih sredstava za kupnju oružja od proizvođača, Johnsonov projekt predviđa 1,6 milijardi dolara. Zasebna odredba nacrta zakona propisuje da bi administracija Joea Bidena trebala "što je prije moguće" prebaciti rakete dugog dometa (one od 300 km, ne samo one od 165 km) ATACMS u Ukrajinu.

No, američki predsjednik može odgoditi ovu odluku ako će ona "štetiti nacionalnim sigurnosnim interesima SAD-a". Naime, spomenuti projektili imaju domet 300 kilometara pa Amerikanci žele od Ukrajinaca dobiti jamstva da neće gađati Rusiju.

Što se tiče gospodarske pomoći, prijedlog zakona predviđa dodjelu kredita od 7,85 milijardi dolara do 30. rujna 2025. godine, ali se zabranjuje Ukrajini da novac koji stigne troši za isplatu mirovina. S druge strane, nakon studenoga 2024. predsjednik SAD-a moći će otpisati 50 posto duga po tim kreditima, a od 1. siječnja 2026. godine 100 posto duga, pod uvjetom da tu odluku podrži Kongres.

Prema reakcijama tamošnjih medija, u Ukrajini su zadovoljni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:37