NOVA PRAVILA

Amerika se sve više upliće u rat u Ukrajini, stigla potvrda iz Bijele kuće: ‘Da, imaju naše dopuštenje‘

‘Proširuje se to do bilo kojega mjesta s kojeg ruske snage prelaze rusko-ukrajinsku granicu te iz Rusije ulaze u Ukrajinu kako bi uzeli još ukrajinskog teritorija‘

Ilustracija, raketni sustav ATACMS

 Handout/AFP

Jake Sullivan, savjetnik predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena za nacionalnu sigurnost, rekao je u ponedjeljak američkoj TV postaji PBS da sporazum SAD-a i Ukrajine o ukrajinskim napadima na ruski teritorij u Rusiji uključuje lokacije s kojih ruske snage pokušavaju upasti u Ukrajinu, prenosi CNN.

- Proširuje se to do bilo kojega mjesta s kojeg ruske snage prelaze rusko-ukrajinsku granicu te iz Rusije ulaze u Ukrajinu kako bi uzeli još ukrajinskog teritorija - rekao je Sullivan te dodao da cijela stvar nije pitanje "zemljopisa" već "zdravog razuma".

Glasnogovornik Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država Charlie Dietz rekao je da je SAD odlučio Ukrajini dopustiti da oružjem koje mu je on dao napadaju ruski teritorij u Rusiji koji ruska vojska koristi kako bi pokušala Ukrajincima oteti još njihovog teritorija.

- Ako Rusija sa svog teritorija napada Ukrajinu ili se priprema napasti, ima smisla dopustiti Ukrajini da uzvrati snagama koje je napadaju preko granice - rekao je Dietz.

Predsjednik SAD-a Joe Biden Ukrajini je u svibnju dopustio da oružjem koje joj je Amerika dala napadne ruski teritorij u Rusiji, ali je rekao da smije napasti isključivo rusko-ukrajinsku granicu u Harkivskoj oblasti na istoku zemlje.

Viši dužnosnik Ministarstva obrane SAD-a prošlog je tjedna u Bruxellesu novinarima rekao da je Amerika dala zeleno svjetlo za poteze koje prije nije dopuštala. Dužnosnik je dodao Washington i Kijev stalno razgovaraju i traže pravi odgovor za određeni problem.

Glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg prošlog je tjedna rekao da Ukrajina ima pravo napadati vojne mete na ruskom teritoriju u Rusiji.

- Rusija je otvorila novu frontu, otvorila je frontu na sjeveru Harkivske oblasti. Tamo Ukrajince napadaju sa svog teritorija u Rusiji. Ukrajinsko-ruska granica i fronta manje-više su iste. Naravno, Ukrajinci će se teško braniti ako su ruske snage na sigurnom jer su u Rusiji. Neću ulaziti sve aspekte toga, ali reći ću da Ukrajina ima pravo u samoobrani napasti ruske mete u Rusiji i mi imamo pravo poduprijeti je - rekao je Stoltenberg.

SAD je ranije rekao da Ukrajina ima pravo koristiti američke sustave za protuzračnu obranu kako bi gađala ruske avione koji lete ruskim zračnim prostorom ako se pripremaju otvoriti vatru na ukrajinski teritorij.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 08:53