SMAKNUT 'BROJ DVA'

Amerika potvrdila: Ubijen drugi čovjek al Qa'ide u Pakistanu, jedna od ključnih osoba koja je planirala napade na Zapad

Očevici su rekli da je među žrtvama bilo "mnogo stranaca", a to je izraz koji lokalno stanovništvo koristi za pripadnike al Qa'ide
 YouTube

U Americi je službeno potvrđeno da je u Pakistanu ubijen drugi čovjek al Qa'ide Abu Yahia al-Libi. Gotovo cijeli jedan dan vladala je neizvjesnost da li je u napadu projektilima koji su pogodili jednu kuću gdje su se skrivali teroristi ubijen i jedan od najiskusnijih vođa al-Qa'ide .

Američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, u utorak popodne po američkom vremenu to je napokon i službeno potvrdio, rekavši da je riječ o jednoj od ključnih osoba koja je planirala napade na Zapad. Smatra se to i najvećim udarcem za ovu terorističku organizaciju poslije smrti Osame bin Ladena.

Još uvijek se ne znaju detalji kako su američki obavještajci došli do podataka gdje se Libi skriva, ali se pretpostavlja da su kontrolirali mobitel i korištenje interneta jednog od vođa al Qa'ide.

Libi je svećenik iz Libije i pravo ime mu je Muhammed Hassan Qayed. Slovio je kao zamjenik Aymana al-Zawahrija . Prije sedam godina su ga Amerikanci uhitili u Afganistanu, ali je uspio pobjeći. Za njega kažu da je imao kombinaciju karizme, populizma i ugleda među vjernicima. I prije tri godine mislilo se da je Libi ubijen, ali se pokazalo da informacije nisu točne.

Odmah poslije napada projektilima, trećeg u tri dana, pakistanske obavještajne službe su potvrdile da se Libi nalazio ili u kući koja je gađana ili u neposrednoj blizini, ali nisu imali podatke je li ubijen ili ranjen. Kuća se nalazi u provinciji Sjeverni Waziristan, u malom selu Mir Ali na granici Pakistana i Afganistana.

Napad je izveden u rano jutro u ponedjeljak, a poginulo je najmanje deset osoba. Očevici su rekli da je među žrtvama bilo ”mnogo stranaca”, a to je izraz koji lokalno stanovništvo koristi za pripadnike al Qa'ide. Po nekim izvorima bilo je i dvadesetak mrtvih, nakon dva napada u tom selu.

Libi je navodno već prije bio ranjen i skrivao se po pakistanskoj provinciji gdje je bilo mnogo pripadnika al Qa'ide. Kasnije je i službeno potvrđeno da je bio u kući kada je napad izveden.

U pakistansko ministarstvo vanjskih poslova pozvan je zamjenik šefa američke misije Richard E. Hoagland kako bi ga obavijestili da su napadi projektilima nezakoniti i da se time krši međunarodno pravo i povreda pakistanskog suvereniteta. Za Pakistan su takvi napadi naprosto neprihvatljivi.

Amerikanci tvrde da je Libijeva smrt novi, teški udarac za al Qa'idu, jer je riječ o karizmatskom vođi, koji je imao velikog utjecaja. Libi je opisan kao ”glavni direktor” podružnica al Qa'ide, a analitičari tvrde da će biti teško naći zamjenu za ”broj 2” u Pakistanu.

- Zawahri će sada teško naći novog čovjeka koji je tako svestran i ima toliko iskustva, tvrde američki obavještajci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:23