STRUČNA PROCJENA

Amerika će za ratove dati više od četiri bilijuna dolara

Američki stručnjaci iznijeli su nove podatke o ljudskim žrtvama i troškovima ratova SAD-a
 AFP

WASHINGTON - U američkom “ratu protiv terorizma” poginulo je najmanje 225.000 osoba, a intervencije u Iraku, Afganistanu i Pakistanu SAD će stajati između 3,2 i 4,4 bilijuna dolara, pokazali su rezultati prve sveobuhvatne analize ljudske i financijske cijene američkih ratova nakon 11. rujna 2001. godine.

Stručnjaci na Institutu Watson američkoga Sveučilišta Brown na jednom su mjestu prikupili sve podatke o ljudskim žrtvama, a pri računanju financijskog “ceha” u obzir su uzeli i “skrivene” troškove, poput izdvajanja za američke veterane i planiranih budućih troškova na koje se obvezala američka vlada.

Njihova procjena troškova poprilično se razlikuje se od cifre od bilijun dolara koju je u javnosti nedavno spominjao i američki predsjednik Barack Obama.

Stvarna cijena

Autori novog istraživanja ističu kako je vladino računanje troškova rata uobičajeno, no ne i dostatno ako se želi saznati stvarna cijena rata.

U posljednjih deset godina, navodi se, među ostalim, u njihovu izvješću, u spomenutim je zemljama prema najnižim procjenama poginulo najmanje 172.000 civila, od čega 125.000 samo u Iraku. No još ih je mnogo umrlo od neizravnih posljedica rata, primjerice nedostatka pitke vode, lijekova i hrane. Gotovo osam milijuna ljudi postali su izbjeglice.

Od 2001. do 2011. godine na ratovanje je potrošeno između 2,3 i 2,7 bilijuna dolara. No, od 2,2 milijuna američkih vojnika koji su otišli u rat, kući se više od milijun vratilo sa statusom veterana, a američka vlada obvezala se da će se brinuti za njih i njihove obitelji. Riječ je o troškovim za koje će račun stizati idućih desetljeća, još dugo nakon što se posljednji vrati s bojišta.

Budući da je rat financiran gotovo isključivo zaduživanjem, Sjedinjene Države dosad su platile 185 milijardi dolara kamata, a procjenjuje se da će do 2020. godine na kamate otići dodatnih bilijun dolara.

Velike kamate

Buduće kamate nisu uračunate u troškove, kao ni 5,3 milijarde dolara obećanih Afganistanu za obnovu i izgradnju te još neki izdaci. Autori ističu kako je nemoguće izračunati sve gubitke nastale zbog rata i sve ratne žrtve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 11:32