VJERSKA UVJERENJA

Američki sud zaustavio obvezno cijepljenje, Bartulica: ‘Slično se može očekivati i van SAD-a‘

Tužitelji su redom kršćani koji se protive cijepljenju jer su, kako tvrde, u testiranju i razvoju korištene stanice pobačenih fetusa
 Tayfun Coskun/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

U trenutku dok se u Hrvatskoj očekuje primjena odluke o obveznom cijepljenju zdravstvenih djelatnika, sud države New York donio je odluku kojom je privremeno blokirao odluku te države o provođenju obveznog cijepljenja zdravstvenih radnika protiv korone, a sve zbog njihovih vjerskih uvjerenja.

Naime, američki okružni sudac David Hurd u New Yorku zaustavio je primjenu vladine odluke o obveznom cijepljenju zdravstvenih radnika jer ne dopušta izuzeća na temelju vjerskih uvjerenja djelatnika. Sedamanest liječnika, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika podnijelo je tužbu u kojoj tvrde kako država New York krši njihova ustavna prava naredbom o obveznom cijepljenju. Tužitelji su redom kršćani koji se protive cijepljenju jer su, kako tvrde, u njihovom testiranju i razvoju korištene stanice pobačenih fetusa.

Sudac je predstavnicima države dao rok do 22. rujna da odgovore na tužbu te je najavio da će 28. rujna održati ročište na kojemu će odlučiti hoće li zaustaviti obvezno cijepljenje za zdravstvene radnike do konačnog rješenja slučaja.

U državni New York dosad je cijepljeno oko 450.000 zdravstvenih radnika, odnosno njih oko 75 posto.

Stjepo Bartulica, saborski zastupnik Domovinskog pokreta, rekao nam je kako je to za njega logična i očekivana odluka američkog suda. On smatra da je ovdje riječ o univerzalnm principu pa se slične tužbe mogu očekivati i van SAD-a. No kako bi takva tužba zdravstvenih djelatnika prošla u Hrvatskoj, Bartulica nije želio nagađati.

- U Saboru sam jučer pitao ministra Vilija Beroša hoće li zdravstveni radnici koji se odbiju cijepiti ili testirati iz svojih uvjerenja dobiti otkaz. Beroš mi je odgovorio kako na to nema odgovor te da će se o tome izjasniti pravna služba ministarstva. Očito je kako u ovom trenutku nema odgovora na mnogo pitanja u ovoj novoj situaciji te će se morati donositi presedanske odluke - ističe Bartulica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:24