OZBILJNO BOLESTAN

Američki ministar obrane opet završio u bolnici: Otkazao putovanje u sjedište NATO-a

Austin je prenio funkcije i dužnosti ureda na svoju zamjenicu Kathleen Hicks

Lloyd Austin 

 Andrew Caballero-reynolds/Afp

Američki ministar obrane Lloyd Austin otkazao je put u inozemstvo u sjedište NATO-a nakon što je treći put u tri mjeseca završio u bolnici.

Austin (70) se nalazi na odjelu za intenzivnu njegu u bolnici u Washingtonu. Pentagon je priopćio da se radi o hitnom problemu s mjehurom.

Dužnosti trenutno obnaša njegov zamjenik, javlja BBC.

Austin svoju dijagnozu raka prostate koju je dobio u prosincu nije otkrio javno, kao ni ključnim osobama u američkom zapovjednom lancu, a isto je bilo i s njegovim povratkom u bolnicu u siječnju. U srijedu je trebao predvoditi sastanak Ukrajinske obrambene kontaktne skupine (UCDG) u Bruxellesu, a bilo bi to prvo njegovo putovanje u inozemstvo nakon prvog prijema u bolnicu. Trebao je prisustvovati i sastanku ministara obrane NATO-a kojim predsjeda šef saveza Jens Stoltenberg u četvrtak.

Posljednjem sastanku UCDG-a prisustvovao je iz svojeg doma 23. siječnja.

Pentagon je u nedjelju poslijepodne objavio priopćenje u kojem se kaže da je Austin prevezen u Nacionalni vojni medicinski centar Walter Reed u Marylandu na liječenje, te da su o tome obaviješteni viši dužnosnici obrane kao i Bijela kuća.

Kasnije tog poslijepodneva, Pentagon je objavio drugo priopćenje u kojem stoji da je Austin prenio funkcije i dužnosti ureda na zamjenicu Kathleen Hicks.

Bolnica je kasnije tijekom nedjelje izvijestila da je primljen na intenzivnu njegu. Još se ne zna koliko će dugo biti u bolnici niti kada bi ponovno mogao preuzeti svoje dužnosti, no liječnici su rekli da se nije očekivalo da će problem s mjehurom promijeniti situaciju njegovog ‘očekivanog potpunog oporavka‘ od raka.

Podsjetimo, krajem prošle godine, Austin je podvrgnut operaciji u sklopu liječenja raka prostate.

U bolnicu je bio primljen na Novu godinu s jakim bolovima u nozi, kuku i trbuhu zbog komplikacija povezanih sa zahvatom. Otkrivena je infekcija mokraćnog sustava te je tada ostao u bolnici više od dva tjedna.

Visoki dužnosnici obrane i Bidenova administracija nisu znali da je Austin ozbiljno bolestan sve do tri dana nakon što je u siječnju opet primljen u bolnicu, javlja BBC.

Ministar obrane je odmah ispod predsjednika u zapovjednom lancu američke vojske i smatra se jednim od najvažnijih članova kabineta.

Na tiskovnoj konferenciji ranije ovog mjeseca Austin je rekao da mu je jako žao što ih nije ranije obavijestio, a rekao je i da se osobno ispričao predsjedniku Bidenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:13