NISKI PRELET

Američki bombarderi letjeli iznad BiH, Dodik bijesni: Ovo je zastrašivanje i brutalna represija!

Ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Zlatko Lagumdžija je u izjavi za Klix.ba ukazao da prelet predstavlja jasnu političku poruku.

B-1B Lancer iznad Sarajeva

 Antonio Balic/Cropix

Dva američka aviona tipa bombarder B-1B Lancer preletjela su danas nešto prije 15 sati iznad Bosne i Hercegovine, a iz SAD-a su ranije najavili da je nalet znak prijateljstva i podrške SAD-a Bosni i Hercegovini.

Prelet je i dio onoga su SAD nazvale zajedničkim vojnim događajem u blizini Tuzle, a čiji će dio biti i Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Inače, jedan ovakav avion košta 317 milijuna dolara i smatraju se okosnicom zračnih snaga SAD-a.

Prelijetanje bombardera su s brda Grdolj ispratili i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, ministar obrane BiH Zukan Helez, ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy.

Ambasador Bosne i Hercegovine u UN-u Zlatko Lagumdžija je u izjavi za Klix.ba ukazao da prelet predstavlja jasnu političku poruku. Opoziciji u Republici Srpskoj prelet nije prihvatljiv i zbog toga što je riječ o letjelicama kojima se 1999. bombardirala Savezna Republika Jugoslavija.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik (SNSD) je kazao kako prelet za RS i njene građane predstavlja ništa drugo doli zastrašivanje i brutalnu represiju, ali i dokaz da Amerika danas, kao vodeći nosilac amoralizma u svjetskoj politici zastrašivanje, i agresiju naziva partnerstvom.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) pozdravio je prisustvo američkih aviona, naglasivši da to podržava, kako je rekao, 70 posto građana Bosne i Hercegovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 15:41