NOVI DETALJI AFERE

Američke službe počele špijunirati građane još 2008. godine

Američka obavještajna Nacionalna sigurnosna agencija izgradila je mrežu pomoću koje može nadgledati 75 posto cjelokupnog internetskog prometa u SAD-u, mnogo više nego što se dosad vjerovalo, objavio je Wall Street Journal.

NSA je dosad tvrdila da njezini programu "dotiču" tek 1,6 posto svjetskog prometa internetom,

Pozivajući se na izjave aktualnih i bivših dužnosnika, ali i ljudi koji rade za kompanije koje su pomogle uspostaviti sustav nadgledanja ili za njega dostavljaju podatke, list piše da NSA ponekad čuva sadržaj email prepiske između američkih državljana te da filtrira i dio domaćeg telefonskog prometa koji ide preko internetskih mreža. To bi bilo izravno kršenje ovlasti te agencije, budući da ona smije nadzirati pozive koji u i iz zemlje, kao i između dviju stranih zemalja ako je promet preusmjeren preko SAD-a. Izvori WSJ-a tvrde da je sustav uspostavljen tako da je mnogo lakše presresti i skupiti podatke i o pozivima koji počinju i završavaju u SAD-u.

CNN navodi kako glasnogovornica NSA-a Vanee Vines u svojoj izjavi nije izravno odgovorila na optužbe iz članka u WSJ-u.

- Središnji cilj obavještajne misije NSA-a je poraziti strane neprijatelje koji žele naštetiti ovoj zemlji. Mi branimo Sjedinjene Države od takvih prijetnji, dok istovremeno odlučno radimo na tome da zaštitimo pravo na privatnost američkih osoba. To nije po principu ili-ili. Važno je oboje – rekla je.

Istovremeno je američki portal Politico objavio da je NSA počela suprotno pravilima sakupljati elektronsku komunikaciju Amerikanaca koja nije imala nikakve veze s terorizmom još 2008., ali da je Bijela kuća za to saznala tek 2011., tvrde visoki dužnosnici. Portal piše da direktor američkih obavještajnih službi James Clapper večeras planira objaviti tri dokumenta koji će pokazati kakve su bile posljedice toga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 06:56