PREDATORI NA DJELU

Američke bespilotne letjelice krenule u akciju! Što će biti ako strojevi počine ratne zločine?

Američke bespilotne letjelice 'Predatori' izvele su prvu operaciju u Libiji od početka sukoba u toj zemlji, objavio je Pentagon, ne navodeći druge detalje.

Upotrebu bespilotnih letjelica u četvrtak je odobrio predsjednik Barack Obama, a šef Pentagona Robert Gates ističe da je to skroman američki prilog međunarodnoj koaliciji.

General James Cartwright, potpredsjednik združenog stožera američke vojske, rekao je da će bespilotne letjelice biti korisne zbog svoje “sposobnosti da lete niže i stoga da bolje vide mete, posebno one koje su se počele ukopavati u obrambene položaje”.

Cartwright je dodao da se takve se letjelice mogu koristiti 24 sata dnevno u urbanim područjima, a zbog svoje preciznosti znače i manje kolateralnih žrtava.

Ne postoji namjera

No, istodobno s američkom najavom, londonski Guardian u petak je objavio dijelove studije britanskog Ministarstva obrane u kojoj se preispituje etičnost korištenja bespilotnih letjelica.

Studija pod naslovom “Britanski pristup sustavima bespilotnih letjelica”, koju je izradio interni think-tank ministarstva obrane, upozorava da bi njihova upotreba mogla rezultirati češćim ratovima i stvaranjem svijeta “poput onoga u ‘Terminatoru’”, filmu Jamesa Camerona iz 1984. u kojem roboti ubojice love ljude. Premda se navodi da “trenutačno ne postoji namjera razvijanja sustava koji bi djelovali bez ljudske intervencije u upravljanju oružjem i lancu kontrole”, Pentagon ipak razvija sofisticiranija, “automatska” oružja.

Prihvatljivo ponašanje

Stručnjaci stoga pozivaju Britaniju da, “ako već nije prekasno”, što prije zauzme jasan stav prema “prihvatljivom ponašanju strojeva”. Navodi se da aktualna raširena upotreba bespilotnih letjelica u Pakistanu, Afganistanu, a lani i u Jemenu možda znači da već jesmo u novom dobu, jer samo su britanski dronovi u Afganistanu od lipnja 2008. ispalili 167 raketa i bombi te ubili 124 pobunjenika.

Manje poginulih

Koncept “ratovanja iz kasarni” i “boraca iz daljine” mogao bi rezultirati upotrebom vojne sile i u slučajevima u kojima bi zapovjednici, kako bi spriječili pretjerane gubitke na vlastitoj strani, odlučili da neće vojno djelovati, stoji u studiji.

Novo oružje postavlja i nova etička pitanja, primjerice, je li osoba koja upravlja bespilotnim letjelicama, ponekad s udaljenosti od tisuća kilometara, legitimna vojna meta i kada se na kraju radnog dana vraća kući.

Ili: može li programer biti odgovoran za ratni zločin počinjen zbog sistemske pogreške u programu vojnog stroja? Navodi se i kako postoji i mišljenje da “ubijanje neprijatelja”, da bi rat bio moralan, a ne samo legalan, “mora biti povezano s elementima samožrtvovanja ili barem rizika za sebe”.

S druge strane, bespilotne letjelice znače i manje poginulih pilota, “što je samo posebi moralno opravdano”.

Uz to, “roboti ne mogu biti emotivni, ne mogu mrziti. Ljutnja ne može robota dovesti do toga da izvede ilegalne akcije poput onih u masakru My Lai”, u kojem su američki vojnici 1968. pobili stotine nenaoružanih civila u Južnom Vijetnamu.

Bombe padaju u Afganistanu, a vojnici se nalaze u Nevadi

Britansko zrakoplovstvo trenutačno ima samo bespilotne letjelice Reaper američke proizvodnje, koje mogu nositi po četiri projektila Hellfire, dvije bombe od 230 kilograma i 12 navođenih bombi Paveway II. Njima upravljaju britanski vojnici iz američke baze u Nevadi.

Amerika u Pakistanu ima 7000 bespilotnih letjelica

Lani se broj napada bespilotnim letjelicama udvostručio u odnosu na 2009.

ISLAMABAD - Američke bespilotne letjelice na sjeverozapadu Pakistana u petak su ubile 20 militanata, u prvom napadu na Sjeverni Waziristan otkako je između Pakistana i SAD-a izbio diplomatski spor zbog napada u kojemu je u ožujku ubijeno 39 ljudi.

Lansiranje rukom

SAD u Afganistanu ima oko 7000 bespilotnih letjelica, no većinom idu u obavještajne i presretačke misije - neke su dovoljno lagane da ih se može lansirati rukom, druge su, pak, golemi špijunski avioni. Američke bespilotne letjelice namijenjene borbenim misijama, pak, lani su izvele 100 napada u kojima je ubijeno više od 670 ljudi, dok je 2009. napada bilo 45, a mrtvih 420.

Napadi su izvor napetosti između Washingtona i Islamabada jer SAD tvrdi da je to jedini način na koji može izravno gađati talibane koji se skrivaju u Pakistanu, a Pakistanci prosvjeduju da im napadi krše suverenitet.

Geografski definirano

Neslužbeno, pak, izvori tvrde kako između dviju zemalja postoji dogovor da će američke letjelice gađati samo unutar točno određenih geografskih područja, ali neće unaprijed obavještavati Pakistance da informacije ne procure do talibana.

Američka vojska razvija i modernije bespilotne letjelice, od kojih bi neke služile za skupljanje ranjenika, dok bi druge mogle polijetati i slijetati s nosača zrakoplova te biti nevidljive neprijateljskim radarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 19:29