U PENTAGONU BIJESNI

AMERIČKA RATNA TVRĐAVA IZ SPLITA OTPLOVILA RAVNO U POGIBELJ Iranci pored moćnog nosača aviona u Hormuzu ispalili nekoliko raketa

Split, 081215.Na nosacu aviona Harry S. Truman organiziran je svecani prijem na kojem su sudjelovali predstavnici vojnog, drustvenog i politickog zivota u Hrvatskoj.Foto: Jakov Prkic / Cropix
 Jakov Prkic / Cropix

Iranska raketa proletjela je na svega 1400 metara udaljenosti od američkog nosača aviona USS Harry S Truman u Hormuškom tjesnacu, otkrili su u utorak dužnosnici američke vojske, javlja NBC News .

Kad je nosač aviona u subotu prolazio strateški iznimno važnim tjesnacem koji spaja Arapsko more i Perzijski zaljev, Iranska revolucionarna garda je provodila vježbe gađanja u njegovoj neposrednoj blizini.

Iz američke vojske kažu da je kratak i brz napad iranske mornarice počeo taman kad je nosač prolazio tjesnacem i da je tom prilikom ispaljeno 5 nenavođenih raketa. Francuska fregata, američki razarač USS Buckley i neki trgovački brodovi također su bili u tim vodama.

Dužnosnici američke vojske kažu da su brodovi plovili međunarodno priznatim plovidbenim pravcima i nisu bili u iranskim teritorijalnim vodama kada je iranska strana preko radija najavila da će izvršiti vježbu gađanja te naložila svim brodovima da se maknu.

Nakon upozorenja, rakete su ispaljene s položaja oko 1400 metara desno od nosača aviona preko trasa kojom su plovili brodovi. Rakete nisu ispaljene prema brodovima, već pored njih.

Iako Amerikanci priznaju da Iranci nisu gađali brodove, kažu da je ta akcija bila nepotrebna i opasna provokacija.

Između iranske i američke mornarice nije bilo direktne komunikacije. Koalicijske snage nastavile su plovidbu bez daljnjih incidenata i nosač aviona, koji je nedavno bio na proputovanju u Splitu, sada je u Perzijskom zaljevu gdje sudjeluje u vojnim operacijama protiv Islamske države u Siriji i Iraku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 11:17