POČELA GUBITI KONTROLU

AMANDA KNOX NAKON PROPALOG ALIBIJA 'Posljednji udarac je bio njezin prekid s Jamesom'

Prijatelji tvrde da je, otkako je Sollecito povukao iskaz, Knox počela gubiti kontrolu

Ubojica lijepa lica - tako su svjetski mediji pisali o Amandi Knox kada je optužena za ubojstvo svoje cimerice Meredith Kercher. I odjednom su svi znali tko je Amanda, dotad obična 20-godišnja studentica iz Seattlea.

Nakon što je talijanski sud 27-godišnju američku državljanku osudio na zatvorsku kaznu, a potom i oslobodio, Amanda se vratila kući, u rodni Seattle.

Danas je jedva prepoznatljiva. Neugledno odjevena, kratke kose, s dioptrijskim naočalama i bez šminke, Amanda se, tvrde njezini kolege s fakulteta, povlači u sebe. Želi biti neprimjetna. Ovih dana često plače i prilično je rastrojena.

Optužnica protiv nje ponovno je podignuta, a njezin bivši dečko, Raffaele Sollecito, promijenio je iskaz i sad tvrdi da nisu bili zajedno cijelo vrijeme one noći kad je počinjeno ubojstvo u Perugi.

No, kao da to nije dovoljno, Amandini poznanici tvrde kako je i usred emotivnog prekida s dečkom Jamesom Terranom s kojim je prohodala ubrzo nakon povratka u Seattle.

“Neki dan su bili u parku, grlili se, ona je plakala, jecala, dala mu je neki novac, bila je vidno potresena, emotivno rastrojena, grizla je nokte...”, ispričala je studentica koja poznaje Amandu i njezina dečka, glazbenika koji svira klasičnu gitaru.

Spojila ih muzika

Amanda i James godinama su bili prijatelji, a neki tvrde da su bili zajedno i prije nego što je Amanda otišla na semestar u Italiju. Kad se vratila, u njemu je pronašla utjehu. Bio je posve običan dečko, zajedno su se povukli u svijet glazbe. Učio ju je svirati gitaru, zajedno su čak snimili nekoliko pjesama, a on je svima govorio koliko ona ima predivan glas. Premda još uvijek živne i pretvori se u drugu osobu svaki put kad je pokraj njega, svima oko njih vidljivo je da prolaze teško razdoblje i da je njihova veza upitna. Nema više poljubaca u javnosti, samo prijateljskih i toplih zagrljaja, a stotinjak dolara koje mu je dala prilikom posljednjeg susreta moglo bi biti vraćanje duga, odnosno zadnje rješavanje tekućih stvari između dvoje bivših ljubavnika.

A trakavici u otkrivanju istine o ubojstvu 21-godišnje Britanke Meredith Kercher ne nazire se kraj.

Prije dva mjeseca pojavila se snimka koja prikazuje ženu vrlo sličnu Amandi kako hoda parkiralištem, što bi mogao biti dokaz da lijepa Amerikanka ne govori istinu. Ona, naime, tvrdi da je tu noć provela gledajući filmove s tadašnjim dečkom Raffaeleom te da nisu napuštali zgradu. Ista snimka pokazuje ženu sličnu Merditih Kercher kako ulazi u zgradu u kojoj su dijelile stan.

Naivna djevojka

Sollecito se nada da će kontradikcije koje su njegovi odvjetnici pronašli u presudi talijanskog suda pomoći da se poništi presuda kojom je osuđen na 25 godina zatvora te da će mu se suditi ispočetka.

Iako joj je oduzeo alibi, i dalje tvrdi kako vjeruje u nevinost bivše djevojke koja je na prvom suđenju bila osuđena na 28 godina, ali je u žalbenom postupku oslobođena.

Amanda je odrasla u Seattleu, a 2005. završila je školu i upisala studij lingvistike na sveučilištu u Washingtonu gdje je početkom 2007., iste godine kad je počinjeno ubojstvo, bila među najboljim studentima.

Za talijansku kulturu zainteresirala se još kao tinejdžerica kad je s obitelji putovala u Italiju na odmor. Željela je studirati u Perugi, iako je njezin očuh Chris bio protiv odlaska. Smatrao ju je prenaivnom za život u drugoj državi.

U rujnu 2007. preselila se u Italiju gdje je upisala studij njemačkog i talijanskog jezika i kreativnog pisanja.

Kuću je dijelila s ubijenom Britankom Meredith i još dvije kolegice.

Mučenje

Meredith Kercher je pronađena gola i masakrirana u kući koju je dijelila s Amandom Knox, a za ubojstvo je zasad osuđen Rudy Hermann Guede, državljanin Obale Bjelokosti. Obdukcija tijela pokazala je da je u ubojstvu i mučenju sudjelovalo više osoba.

Žestoka svađa

Početkom ove godine talijanski je sud Amandu i Raffaelea ponovno proglasio krivima za ubojstvo, a nekoliko sati nakon toga Raffaele je pokušao pobjeći u Sloveniju. Uhićen je blizu granice Italije sa Slovenijom i Austrijom. Kako je Amanda nakon oslobađanja otišla kući u Ameriku, pitanje je koliko će trajati i hoće li uopće biti moguće njezino ponovno izručenje Italiji. Problem je što SAD ne izručuje osobe kako bi im se ponovno sudilo za isto djelo, pa bi Knox mogla ostati na slobodi, unatoč sudskoj odluci o zatvorskoj kazni.

Sestra Meredith Kercher, Stephanie, kaže kako se možda nikad neće rasvijetliti što se dogodilo te noći, a zadnju riječ imat će talijanski Vrhovni sud. Za pravomoćnu kaznu Rudyja Guedea bilo je dovoljno jasnih dokaza: na jastuku ispod žrtve krvav otisak njegove ruke, otisak tenisice na plahti, dokazano je i da ju je silovao...

U optužnici stoji kako su Amanda i Raffaele doveli Guedea u vilu u kojoj su djevojke zajedno stanovale, s namjerom da Meredith nagovore na seks u četvero. “To je pogrešno. Nismo zamjenjivale dečke. Da, droge je bilo u našem stanu u velikim količinama, ali nije bilo orgija”, tvrdila je Amanda u prvom javnom nastupu.

Talijani sada tvrde da su Amanda i Raffaele ubili Meredith nakon žestoke svađe. Tvrde i da je na tijelu ubijene studentice pronađeno više ubodnih rana te vjeruju da su je i Knox i Sollecito napali noževima dok ju je Rudy Guede silovao i držao tijekom napada.

Četiri milijuna dolara

Smrtonosni ubod kuhinjskim nožem navodno je zadala upravo Amanda. Iako je tužiteljstvo isprva tvrdilo da su troje optuženih i ubijena drogirani imali spolne odnose, promijenili su mišljenje i tvrde da je Meredith ubijena nakon žestoke svađe s Amandom zbog novca.

Svoju priču Amanda je objavila u knjizi “Čekajući da me čuju” za koju joj je izdavač platio četiri milijuna dolara. U njoj je, između ostalog, opisala svoje četiri godine u talijanskom zatvoru.

“To je nevjerojatno, cijeli košmar. Ne govorim talijanski, a istražitelji su sa mnom razgovarali upravo na tom jeziku. Tjeraju te da potpišeš nešto za što ne znaš što piše, ispituju te satima...”, stoji u njezinoj knjizi. “Ušla sam u zatvor kao naivna djevojka, a iz njega izašla kao sazrela, nepovjerljiva i oprezna žena”, tvrdi.

Amanda ne odustaje od tvrdnje da je nevina. “Ne mogu vam objasniti kako je užasan bio osjećaj kad sam na prvom suđenju čula ‘kriva’, iako nisam ništa učinila. Osuda me pogodila kao udarac čekićem, krv mi je pojurila u uši, srušila sam se u naručje svog odvjetnika. Još 24 godine zatvora, vječnost”, prisjetila se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:38