NOVO UPORIŠTE

Al-Qa’ida na Arapskom poluotoku: Jemen postao novi dom za najopasnije teroriste

Al-Qa’ida koristi lošu situaciju u Jemenu, koji prolazi kroz institucionalnu i gospodarsku krizu

SANA’A - Franšiza al-Qa’ide na Arapskom poluotoku postala je glavnom prijetnjom po međunarodnu sigurnost, a njezino jačanje olakšano je i činjenicom da je njezino uporište u Jemenu, državi koja, baš poput Somalije, postaje još jednim važnim uporištem glavne terorističke mreže, prolazi kroz institucionalnu krizu, tvrde analitičari.

Eksploziv otkriven u pošiljkama za sinagoge u Chicagu iznova je bacio fokus zapadnih obaveštajnih službi na Al-Qa’idu s Arapskog polutoka (AQAP), organizaciju koju je savjetnik američkog predsjednika za sigurnost John Brennan nazvao “najaktivnijim dijelom al-Qa’ide izvan Pakistana i Afganistana”. Kao početak intenzivnijeg djelovanja AQAP-a stručnjaci navode siječanj 2009., kada je došlo do spajanja al-Qa’ide iz Jemena i članova al-Qa’ide iz Saudijske Arabije koji su u to vrijeme već bili raspršeni po poluotoku nakon akcije saudijskih vlasti protiv njih.

Žele svrgnuti vlast

Cilj AQAP-a jest svim sredstvima napadati naftna postrojenja i inozemne institucije na poluotoku kao i vani, te naposljetku svrgnuti vlasti u Saudijskoj Arabiji i Jemenu, te uspostaviti islamske kalifate u tim državama. Osim čitavog niza napada na poluotoku, AQAP stoji, uz bombe poslane u Chicago, i iza neuspješnog “Božićnog napada” na američki zrakoplov koji je letio iz Amsterdama u Detroit.

Suradnja s Somalijom

Njegovi vođe Naser al-Vuhajši i Kasim al-Rajmi (za kojeg su jemenske vlasti tvrdile da su ga ubile, što je kasnije demantirano) dolaze iz terorističkog kruga nekadašnjih najbližih suradnika Osame bin Ladena. Kao glavni ideolog AQAP-a navodi se Anwar al-Awlaki, bivši imam engleskih i američkih džamija koji svoje propovijedi mržnje na engleskom objavljuje na internetu.

Teroristi obilato koriste situaciju u Jemenu u kojemu središnje vlasti nemaju nadzor nad dobrim dijelom države. Zapadne obavještajne službe imaju saznanja da AQAP surađuje s al-Qa’idom iz Somalije, pa je tako britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May objavila da je London, osim iz Jemena, zabranio i sve nepraćene pošiljke zračnim prometom iz Somalije.

Al-Qa’ida je u rujnu poslala pakete kao generalnu probu

Tri su paketa sadržavala papire, knjige i druge bezopasne materijale koji su trebali biti isporučeni u Chicago. No, američki dužnosnici vjeruju da su ti paketi u kojima nije bilo eksploziva, a koji su otkriveni sredinom rujna, bili generalna proba za pošiljke s bombama iz Jemena za Chicago što su otkrivene prošli tjedan.

Američke vlasti zaplijenile su ih prije nego što su stigle na odredište, a sada vjeruju da ih je poslala al-Qa’ida na Arapskom poluotoku kako bi vidjela kojom će rutom i za koliko vremena paketi biti dostavljeni.

Britanski Guardian tvrdi da je saudijske vlasti na bombe u teretnim zrakoplovima prošli tjedan upozorio ne samo al-Qa’idin pokajnik, kako je objavio BBC, nego i dvostruki saudijski špijun koji se uspio infiltrirati u al-Qa’idu u Jemenu.

Pozivajući se na sigurnosne stručnjake upoznate s operacijom, list tvrdi da taj špijun Saudijcima dao podatke kao što su brojevi paketa.

Kada su informacije o tome došle i do britanskih tajnih službi, ni premijer David Cameron ni ministrica unutarnjih poslova Theresa May nisu obaviješteni odmah, nego više od 10 sati nakon američkog predsjednika Baracka Obame, tek kada je policija otkrila da je u paketima uistinu eksploziv. ( Nikolina Šajn)

Vlasti su optužile Awlakija

Jemenske vlasti započele su u utorak proces protiv Anwara al-Awlakija i optužile ga da je sudjelovao u zavjerama za ubijanje stranaca, a glavnome ideologu al-Qa’ide s Arapskog polutoka sudi se u njegovoj odsutnosti.

Awlaki se krije na jemenskom teritoriju koji je pod nadzorom al-Qa’ide, a ovo je prva pravna akcija jemenskih vlasti protiv njega. Očekuje se kako to neće imati utjecaja na proces koji su američke vlasti započele protiv njega, a prema nekim nagađanjima islamski klerik rođen u SAD-u već se našao na listi za odstrel CIA-e i Pentagona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 00:52