OPET PRIJETI

Al-Asad: 'Upotrijebit ću kemijsko oružje!', Obama: 'Ne čini tragičnu pogrešku'

Dan nakon sirijske objave da će u slučaju strane intervencije upotrijebiti kemijsko oružje koje ima, međunarodna zajednica oštro je reagirala, upozoravajući vladu u Damasku protiv takve mogućnosti. Američki predsjednik Barack Obama izjavio je kako bi korištenje kemijskog oružja, zabranjenog međunarodnim konvencijama, bilo tragična pogreška.

Napad izvana

Sirijski ministar vanjskih poslova izjavio je kako će Sirija isključivo u slučaju napada izvana upotrijebiti kemijsko oružje, no kako ga nikada neće okrenuti protiv vlastitog naroda. Time smo, pojasnilo je ministarstvo, željeli odgovoriti na napade stranih medija, no oni su naše komentare izvukli iz konteksta, uzimajući ih kao potvrdu posjedovanja takvog arsenala. Navelo je kako je izjava trebala glasiti “sve vrste takvog oružja, ako ga ima, na sigurnom su” i neće se iskoristiti protiv naroda.

Dio iluzije

No, međunarodna zajednica složila se da su izjave sirijske vlade neprihvatljiva prijetnja.

- Izjava o kemijskom oružju tipičan je dio iluzije režima da su žrtva vanjske agresije. Posve je neprihvatljiva prijetnja o korištenju kemijskog oružja - izjavio je William Hague, britanski ministar vanjskih poslova.

Odgovor na priču o kemijskom oružju imao je i susjedni Izrael. Jeruzalem je još ranije upozoravao na mogućnost da takvo oružje padne u ruke libanonske organizacije Hezbolah, saveznika Sirije i Irana, ili neke terorističke skupine. Čak se javno raspravljalo o mogućnosti vojne intervencije kako bi se takav razvoj događaja spriječio. Damask je u ponedjeljak, možda baš da neutralizira te komentare, objavio kako je oružje na sigurnom i pod paskom vojske. Naime, prethodni izvještaji govorili su o premještanju zaliha radi sigurnosti.

Otvoren govor

Sirija nikad dosad nije otvoreno govorila o posjedovanju kemijskog oružja. Ta zemlja jedna je sedam koje nisu potpisnice Konvencije o kemijskom oružju 1993. godine. Sumnja se da u zemlji postoje četiri mjesta za proizvodnju takvog oružja - sjeverno od Damaska, blizu Homsa, u Hami i blizu mediteranske luke Latakije.

Dok svijet raspravlja o mogućnosti upotrebe kemijskog oružja u Siriji, sukobi se nastavljaju na ulicama tamošnjih gradova. Borbe su se nastavile u najvećem gradu Alepu. Čini se da je Damask, pak, većinom u rukama snaga sirijskog režima. Slike koje dolaze od tamo pokazuju stanovnike u dugim redovima za gorivo i kruh.

Pobune u zatvorima

Najmanje 15 osoba ubijeno je u pobuni u središnjem zatvoru grada Alepa. Vladine snage navodno su zaprijetile da će isto napraviti u zatvoru u Homsu. Tamo su se zatvorenici navodno požalili inozemnim organizacijama da se u zatvorima provode masovne egzekucije. (A. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 15:25