ŽENA BEZ BROJA

'AKO PREŽIVIŠ, ISPRIČAJ NAŠU PRIČU' Preživjela iz Aushwitza prekinula šutnju nakon 70 godina

 Screenshot

Britanka Iby Knill (90) ispunila je obećanje koje je dala jednoj djevojci koju je upoznala prije 70 godina u zloglasnom njemačkom koncentracijskom logoru Auschwitzu te je ispričala što je sve preživjela, a o tome je snimljen i dokumentarni film 'Žena bez broja'.

Gospođa Knill se prisjetila prvog dana kojeg je provela u logoru smrti tijekom srpnja 1944. godine kjada je imala 20 godina. Ona je tada upoznala onemoćalu tinejdžericu koja je dopuzala do nje te je zamolila da ukoliko preživi ispriča njihovu priču.

O patnjama koje je preživjela šutila je skoro 70 godina, te je tek prije četiri godine prvi put ispričala svoju priču. To se dogodilo tijekom jednog grupnog tečaja na sveučilištu u Leedsu, gdje sada živi.

Tamo su jednom raspravljali o holokaustu i tome da li je on bio rezultat zla ili grijeha. Voditelj tečaja je u jednom trenutku rekao kako samo osoba koja je je to proživjela može odgovoriti na to pitanje. U tom trenutku se javila gospođa Knill te je jednoistavno rekla 'Ja sam bil tamo'.

Nakon toga je odlučila napisati memoare te se u njima prisjetila te prve noći u Aushwitzu.

- Djevojka mi je rekla da će se na njoj i njenoj sestri vršiti eksperimenti te da će otrovati plinom na kraju. Upitala me je hoću li ispričati što se tamo događalo ako preživim , a ja sam rekla naravno dahoću. Ali, kada se rat završio nije mi se činilo ispravnim pričati o tome - rekla je gospođa Knill.

- Tamo si bio samo broj, a sve se svodilo na to koliko ćete dugo preživjeti - ispričala je gospođa Knill koja je nakon tog iskustva bila previše traumatizirana kako bi ispričala svoju priču.

Inače, gopsođa Knill je rođena u Čehoslovačkoj, ali je 1942. pobjegla u Mađarsku jer su SS-ovci počeli hapsiti Židove.

Dvije godine poslije, kada je navršila 20 godina, Mađarska je okupirana, a ona je bila prebačena u Aushwitz. Tamo je provela šest tjedana pa je prebačena u radni logor Kaunitz koji je kasnije oslobođen.

Poslije toga se preselila u Britaniju te se udala za britanskog časnika Herberta Knilla. S njim je dobila dvoje djece, Chrustophera i Pauline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 09:29