RUSKI VIP KLIJENT

‘Ako prekinemo taj odnos, doživjet ćemo slom!‘: Kako su u Beču postali ovisni o Putinu

Od početka rata više su novca dali Rusiji nego Ukrajini, Gazpromu je na račun sjelo čak sedam milijardi eura!

Austrijski kancelar Karl Nehammer sa suprugom

 Franz Neumayr/Afp

Njemačka je prije ruske invazije na Ukrajinu 55 posto plina kupovala od Rusije. Sad je to svela na nulu. Većina zemalja EU na minimum je smanjila uvoz ruskog plina: osim Austrije. Prije invazije Austrijanci su gotovo 80 posto plina uvozili iz Rusije. U ožujku su uvozili još 74 posto, a sad u svibnju oko 50 posto. Sve dok Rusija prodaje plin, Austrija će ga kupovati, izjavio je nedavno direktor austrijskog OMV Groupa.

Trenutačni prekid uvoza plina iz Rusije izazvao bi gospodarski slom i masovnu nezaposlenost, upozorio je lani austrijski kancelar Karl Nehammer. "Ako Rusi nastave s isporukom, ne mogu zabraniti OMV-u da ispuni svoje ugovorne obveze", branio se nedavno Nehammer, odgovarajući na pitanje o bojkotu uvoza ruskog plina.

Ministrica energetike Leonore Gewessler, članica koalicijske Zelene stranke, poručuje da vlada ostaje predana okončanju uvoza ruskog plina - do 2027. godine, piše New York Times. Austrija trenutačno više plaća Rusiji za plin, nego što iznosi ukupna pomoć Ukrajini od početka rata, javlja Euronews.

Naslijeđe hladnog rata

Beč je 1945. oslobodila ruska Crvena armija, glavni grad ostao je podijeljen na četiri okupacijske zone do 1955. kad se Rusi povlače nakon što su dobili obećanje da će zemlja ostati blokovski nezavisna. Neutralnost je ušla u austrijski Ustav. Austrijanci ni danas nisu u NATO-u, kasno su ušli u EU. Austrija je bila prva zapadnoeuropska zemlja koja je 1968. potpisala ugovor o uvozu plina sa Sovjetskim Savezom. A bez izlaza na more, za razliku od Njemačke, Italije ili Grčke, ne mogu graditi LNG terminale za brodove za prijevoz ukapljenog plina iz SAD-a.

Austrija je oštro osudila invaziju na Ukrajinu, prihvatila ukrajinske izbjeglice i dopustila prelazak pošiljki oružja za Ukrajinu, no nastavili su poslovati s Gazpromom. Ne računajući Viktora Orbána, nitko nije toliko dobar s putinovskom Rusijom. Već dugi niz godina održavaju izvrsne odnose s Rusijom, a danas je njihova ovisnost o ruskom plinu veća nego bilo gdje drugdje, kritizirao je nedavno njemački Spiegel.

image
Tobias Steinmaurer/Afp/Profimedia/Tobias Steinmaurer/afp/profimedia

Nakon što se kancelar Nehammer lani prvi put sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, odmah je otputovao u Moskvu na razgovore s Vladimirom Putinom. I danas se pamti ples nekadašnje austrijske šefice diplomacije Karin Kneissl s Putinom kojega je pozvala na svoje vjenčanje 2018. Putin joj je poklonio naušnice sa safirima u vrijednosti od 50.000 eura, navodi NYT.

Ministričina krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ) danas traži ukidanje sankcija Rusiji, a u ožujku su demonstrativno izašli iz parlamenta tijekom govora ukrajinskog predsjednika Zelenskog. Zatim, bivši kancelar Wolfgang Schüssel bio je u Upravi Lukoila, najveće ruske privatne korporacije, a ostavku je dao mjesec dana nakon početka invazije na Ukrajinu.

Austrija je s Gazpromom 2018. potpisala ugovor o kupovini šest milijardi kubičnih metara plina godišnje, čime su udvostručili uvoz iz Rusije. Potpisivanju su prisustvovali Putin i tadašnji kancelar Sebastian Kurz. Ugovor je potpisan sve do 2040. godine. OMV je od početka ruske invazije platio Moskvi sedam milijardi eura za plin. Detalji ugovora ostali su tajna, no zna se da OMV mora platiti Moskvi bez obzira na to preuzima li ruski plin ili ne, objavila je nedavno Una Hajdari za Euronews.

U petak je OMV objavio da su potpisali desetogodišnji sporazum o kupnji plina od britanskog energetskog diva BP-ja, počevši od 2026., kako bi potaknuli diverzifikaciju izvora opskrbe. Austrijska vlada ima u vlasništvu oko 30 posto OMV-a, a Ujedinjeni Arapski Emirati 25 posto, navodi NYT.

Ugovor istječe

Georg Zachmann, stručnjak za klimu i energiju u think tanku Bruegel u Bruxellesu, kaže da bi strateške energetske odluke trebalo donositi u vladinim uredima, a ne u kancelarijama privatne tvrtke čiji je cilj zaraditi što više novca svojim dioničarima.

Ciljevi politike i biznisa ne moraju biti identični. No, Austrija će vrlo skoro najvjerojatnije ostati bez ruskog plina: krajem iduće godine istječe petogodišnji ugovor koji je Gazpromu, usprkos ratu, omogućio nastavak isporuke prirodnog plina iz Rusije u Europu plinovodima koji prolaze kroz Ukrajinu.

Ukrajina je dala do znanja da sporazum ne misli obnoviti. Plinovodom preko Ukrajine još uvijek dolazi pet posto plina koji se sada uvozi u EU, piše NYT. Ako se taj dotok obustavi, ruski plin dolazit će u Europu još samo plinovodom preko Turske. Problem je što se Austrija, nakon znatne redukcije prošlog ljeta, vratila na prijeratnu razinu uvoza plina iz Rusije, što je ključni izvor zarade za Putinov režim, prenosi Euronews.

Oštra suša

Austrijsko regulatorno tijelo za elektroenergetsku i plinsku industriju povećanje pravda time što je u studenome i prosincu smanjen uvoz iz Njemačke i Italije, dok je priljev iz Rusije ostao konstantno visok. Gazprom je ovog ljeta oštro ograničio izvoz plina u Europu, no Austriji isporučuje 100 posto naručene količine.

Za razliku od drugih europskih zemalja, Austrijanci su ostali jako ovisni o ruskom plinu i zato što ne uspijevaju smanjiti potrošnju plina. Obnovljiva energija u zemlji uglavnom se dobiva iz hidroelektrana, ali oštra suša smanjila je prinose energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 07:10