TAJNA ORGANIZACIJA

Ako je vjerovati Parizu, Kremlj je u velikoj ofenzivi: ‘Otkrili smo mrežu! Zovu se Portal Kombat‘

Viginum je priopćio da je otkrio rusku mrežu od 193 web stranice pod kodnim nazivom ‘Portal Kombat‘
 Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp

Rusija je svjetski predvodnik u dezinformiranju barem od 2014., kada je bila prva u korištenju farmi botova za širenje lažnih vijesti o svojoj invaziji na Krim, The Economist.

Ako je vjerovati francuskim vlastima, Kremlj je ponovno u akciji. Dana 12. veljače Viginum, francuski nadzornik stranih dezinformacija, objavio je da je otkrio da se priprema velika kampanja dezinformiranja u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, ali i drugim europskim zemljama, povezanu s drugom godišnjicom invazije na Ukrajinu i izborima za Europski parlament u lipnju.

Viginum je priopćio da je otkrio rusku mrežu od 193 web stranice pod kodnim nazivom ‘Portal Kombat‘.

Većina tih stranica, poput topnews.uz.ua, stvorena je prije nekoliko godina i mnoge su bile neaktivne sve vrijeme od osnivanja. Više od 50 njih, poput news-odessa.ru i pravda-en.com, stvoreno je od 2022. naovamo. Trenutačni promet na tim stranicama, koje postoje na raznim jezicima, uključujući francuski, njemački, poljski i engleski, je nizak, no francuske vlasti misle da su spremne agresivno se aktivirati u sklopu onoga što jedan dužnosnik naziva ‘masovnim valom ruskih dezinformacija‘.

Iz Viginuma tvrde da su promatrali web-mjesta između rujna i prosinca 2023. i da su zaključili da oni ne stvaraju vijesti sami već su osmišljeni za širenje obmanjujućeg i lažnog sadržaja o ratu u Ukrajini, kako na samim stranicama, tako i na društvenim mrežama, a glavni je cilj potkopati potporu Ukrajini diljem Europe. Francuske vlasti tvrde da cijelu mrežu vodi jedna ruska organizacija.

Ne čudi da su se Francuzi oglasili na dan kada je Emmanuel Macron, francuski predsjednik, u Parizu ugostio Donalda Tuska, novog poljskog premijera.

Njih dvojica susreli su se uoči sastanka ministara vanjskih poslova Francuske, Njemačke i Poljske kasnije tog dana. Grupe je dobila nadimak ‘Weimarski trokut‘. Ovo su ujedno i glavne zemlje na koje cilja ruska kampanja.

- U trenutku smo ranjivosti uoči europskih izbora, rekao je Stéphane Séjourné, francuski ministar vanjskih poslova.

Tuskov izbor u listopadu prošle godine probudio je nade u oživljavanje ovog trostranog odnosa ovih zemalja koji je oslabio pod njegovim prethodnikom.

- Ponovno pokretanje weimarskog formata ‘označava povratak Poljske u ‘središte poslova EU‘, rekao je Gabriel Attal, novi francuski premijer, tijekom posjeta Berlinu prošlog tjedna. To bi također moglo pomoći u deblokadi problematičnih odnosa između Francuske i Njemačke.

Za Francusku, otkrivanje ovog najnovijeg ruskog pokušaja destabilizacije dolazi nakon niza sličnih kampanja koje je pripisala Moskvi. Prošlog studenog francusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ‘operaciju ruskog digitalnog uplitanja‘ koja je proširila fotografije Davidovih zvijezda iscrtanih na zidovima u četvrti Pariza, kako bi se potaknule napetosti među zajednicama u Francuskoj nedugo nakon početka sukoba između Izraela i Hamasa.

Viginum je tada otkrio mrežu od 1095 botova na X-u, koji su objavili 2589 postova. Povezao je to s ruskim internetskim kompleksom pod nazivom Recent Reliable News, poznatim po kloniranju web stranica zapadnih medija kako bi širio lažne vijesti.

Francuska je istu mrežu smatrala odgovornom za kloniranje raznih web stranica francuskih medija u lipnju 2023., baš kao i stranicu francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Kako se kampanja za izbore za Europski parlament približava, smatra se da je Francuska posebna meta Moskve. Prema članku u Washington Postu u prosincu, dokumenti Kremlja pokazuju da Rusija intenzivira svoje napore da potkopa francusku podršku Ukrajini.

Također ima jasan interes u promicanju podjela u Francuskoj, posebno u vrijeme kada Marine Le Pen vodi u anketama za sljedeće predsjedničke izbore 2027. Čelnica tvrde desnice, koja je prethodne kampanje financirala kreditom ruske banke, mogla bi imati najviše koristi od francuske polarizirane politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:41