POTPUNO NOVA IGRA

Ako je ovo istina, sve ratne prognoze padaju u vodu: Američki špijuni alarmirali Kijev!

Američki obavještajci tvrde da ova zemlja razmatra slanje dronova i streljiva Putinu...

Vladimir Putin

 Michael Klimentyev/Sputnik/Profimedia/Michael Klimentyev/sputnik/profimedia

Prvu godišnjicu rata u Ukrajini obilježio je ulazak Kine u diplomatsku arenu. Kao što je i obećao, Peking je objavio "mirovni plan" za Ukrajinu u 12 točaka. Iako su najviši dužnosnici EU i NATO-a sa skepsom reagirali na dugoočekivani dokument Pekinga o rusko-ukrajinskom ratu, a brojni analitičari ocijenili prijedlog kao jednu od najgorih diplomatskih inicijativa, koja nije ponudila ništa novo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio ga je.

Predsjednik Zelenski rekao je da se planira sastati s kineskim predsjednikom Xijem, nekoliko sati nakon što je Peking objavio prijedlog mirovnog plana. "Planiram se sastati sa Xi Jinpingom i vjerujem da će to biti od koristi za naše zemlje i sigurnost u svijetu", rekao je Zelenski na prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, "Vjerujem da to što je Kina počela govoriti o Ukrajini nije loše. Ali pitanje je što slijedi nakon riječi". Iako tvrdi da je neutralan u ratu u Ukrajini, Peking ima "bezgranično prijateljstvo" s Rusijom i odbio je kritizirati Putinovu invaziju.

Bilateralne napetosti

Kineski mirovni plan poziva obje strane da pristanu na postupnu deeskalaciju i upozorava protiv uporabe nuklearnog oružja. Peking je također pozvao na prekid vatre, napuštanje mentaliteta Hladnog rata i rješavanje humanitarne krize. No, kineski plan nije ponudio ništa novo ili konkretno te je u velikoj mjeri samo ponovio ono što je kineski vrh javno govorio otkako je Rusija pokrenula svoju "specijalnu vojnu operaciju" prošle godine.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je kako ne bi bilo u najboljem interesu Pekinga da pomogne Kremlju, dodajući kako "zasad nema dokaza" da je kineska vojna oprema na putu do prve crte bojišnice. Biden je u intervjuu za ABC News dodao kako će Washington odgovoriti strogim sankcijama ako se pokaže da nije bio u pravu.

Dužnosnici Bidenove administracije, uključujući državnog tajnika Antonyja Blinkena, nekoliko su puta prošlog tjedna rekli da Peking razmišlja o vojnoj pomoći Rusiji. Kineska vlada svaki je put odbacila tu tvrdnju.

Optužba je pojačala bilateralne napetosti, a prva godišnjica rata produbila je podjele između Washingtona, skupine G-7 i Europske unije s jedne strane, te Pekinga i Moskve s druge strane. Bliski angažman Pekinga s Moskvom posljednjih dana potaknuo je američke i europske čelnike da optuže kinesku vladu da dijeli stavove Rusije o ratu, iako promiče mirovni plan od 12 točaka.

Biden se također osvrnuo na prijedlog Pekinga u intervjuu za ABC, odbacivši kinesku ideju o ishodu rata kao "iracionalnu": "Nisam vidio ništa u planu što bi ukazivalo na to da postoji nešto što bi bilo korisno bilo kome osim Rusiji, ako bi se slijedio kineski plan".

Kompanije iz Kine

Američko ministarstvo trgovine dodalo je još pet kineskih tvrtki na svoj popis entiteta, optuživši ih da "značajno pridonose ruskoj vojnoj i/ili obrambenoj industrijskoj bazi". Akcija je uslijedila nakon nekoliko upozorenja Washingtona da će Peking pretrpjeti "posljedice" ako isporuči oružje Moskvi.

Kineska trgovina oružjem obavijena je velom tajne i nije jasno kakvo bi oružje Rusija mogla dobiti. Vojni stručnjaci vjeruju da Kremlj najviše priželjkuje kineske izviđačko-borbene bespilotne letjelice, navođeno oružje i komunikacijske sustave. Rusija bi također mogla biti zainteresirana za kinesko protutenkovsko oružje, vojne kamione i streljivo.

Kina dosad nije slala oružje, streljivo ili drugu vojnu opremu kao pomoć Rusiji u borbi protiv Ukrajine. No, američki dužnosnici upozoravaju da Kina već osigurava Moskvi nesmrtonosnu vojnu opremu, kao što su uniforme i pancirke. Zapad je također bijesan na kineske tvrtke koje su isporučile Rusiji velike količine komponenti "dvostruke namjene", kao što su navigacijska oprema, računalni čipovi i dijelovi vozila, koji su navodno poslani za komercijalnu upotrebu, ali mogu se koristiti u oružju i drugoj vojnoj opremi.

Pojedini američki i europski dužnosnici vjeruju da Peking neće nužno osigurati napredno oružje Rusiji, ali vjerojatno će nadoknaditi ono što su ruske snage izgubile na bojnom polju u Ukrajini, poput streljiva, ili što nisu mogle proizvesti zbog sankcija, poput elektronike.

NE NAZIRE SE KRAJ

Macron najavio odlazak u Peking na razgovor s Xijem o ratu u Ukrajini

Zapadni dužnosnici zabrinuti su zbog dugog trajanja rata kojem se "ne nazire kraj". Tijekom posljednjeg posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Parizu, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz poručili su mu da počne razmatrati pregovore o miru s Rusijom.

Kako saznaje The Wall Street Journal, Macron je Zelenskom navodno rekao da su "čak i smrtni neprijatelji poput Francuske i Njemačke morali sklopiti mir nakon Drugog svjetskog rata". Kako saznaje američki list, Francuska, Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo mogli bi Ukrajini ponuditi sigurnosni sporazum koji bi Kijevu osigurao napredniju vojnu opremu od NATO-a, kako bi ga uvjerili da sjedne za pregovarački stol s Rusijom. Potencijalni dogovor ne bi uključivao slanje trupa NATO-a u Ukrajinu ili zaštitu Kijeva prema članku 5. o kolektivnoj sigurnosti NATO-a.

Zapadnoeuropski partneri vjeruju da će gubici za Kijev u jednom trenutku "postati nepodnošljivi" te kako Ukrajina neće moći vratiti Krim. Zelenski je obećao da neće pregovarati dok se Moskva ne povuče sa "svakog pedlja" Ukrajine. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da ne planira poslati borbene avione F-16 Ukrajini u ovom trenutku, jer "za to nema potrebe".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 05:31