SVE SE ZATVARA!?

Aerodrom u BiH donio je procvat cijelom području, mnogi su zaradili lijep novac, a onda je stigao težak udarac...

Dok je u javnosti sve jači glas da se aerodrom nalazi pred gašenjem, iz uprave uvjeravaju u suprotno

Ilustracija

 Nicolas Economou/Nurphoto Via Afp

Svoj procvat Međunarodni aerodrom u Tuzli je počeo doživljavati 29. svibnja 2013. godine, kada je uspostavljena poslovna suradnja s niskobudžetnom aviokompanijom Wizz Air.

U godinama koje su uslijedile, aeorodrom je bilježio sve bolje poslovne rezultate, a tamošnja zračna luka postala je glavna poveznica bosanskohercegovačke, ali i dijelom srbijanske dijaspore s rodnim krajevima.

Uspostava letova sa Međunarodnog aerodroma u Tuzli donijela je benefite u mnogim privrednim oblastima, a rukama su zadovoljno trljali od vlasnika pansiona i rent a car agencija, do frizera i stomatologa, kojima je dijaspora i ostavljala najviše novca. Međutim, privredna slika se počela drastično mijenjati.

Koliki je značaj te zračne luke možda i najbolje oslikava podatak iz 2017. godine, kada su za Klix.ba iz Udruženja "Tuzla-taxi" potvrdili da im se obim posla povećao za čak 70 posto. Međutim, od rujna prošle godine nastao je totalni zaokret.

"Posao je odlično krenuo, gosti su dolazili iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a dijelom i iz Srbije, posebno Malog Zvornika, Loznice i tamošnje okolice. Avionske karte su im bile jeftine, cijene u apartmanu za prenoćište prihvatljive, tako da smo svi bili zadovoljni. Ali, otkako je aerodrom zapao u krizu, broj gostiju u mom objektu je sve manji. U razgovoru s prijateljima koji djeluju u istoj branši, svi dijelimo isto mišljenje i na putu smo zajedničke odluke, a to je zatvaranje objekata jer je nemoguće opstati", kaže Klixu N. D. koji je prije nekoliko godina otvario pansion udaljen nekoliko stotina metara od glavnog puta koji vodi ka aerodromu.

Odluka Wizz Aira da zatvori bazu u Tuzli, povuče svoja dva bazna aviona te drastično reducira broj destinacija i tjednih letova aerodrom je dovela u veliki problem.

Zbog nedostaka linija, bosanskoj, ali i srbijanskoj dijaspori sada je znatno otežaniji dolazak, a određene štete trpe vlasnici rent a car agencija, kao i privatnih pansiona, posebno onih koji gravitiraju aerodromu.

Dok je u javnosti sve jači glas da se tuzlanski aerodrom nalazi pred gašenjem, iz uprave uvjeravaju u suprotno. Ističu da je riječ o trenutnoj krizi koja je nastala usljed globalnih kretanja u avioindustriji.

Opozicija u Skupštini Tuzlanskog kantona ranije je zatražila sazivanje tematske sjednice tog zakonodavnog tijela, za vrijeme koje bi se razmatralo stanje na Međunarodnom aerodromu u Tuzli. Ta sjednica još uvijek nije zakazana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 23:09