BIJES MAJKE PRIRODE

4 mjeseca, 11 potresa, 230.530 poginulih

Srušeno je 80 posto domova, a ulice su pune ozlijeđenih ljudi kojima nema tko pomoći. Nema opreme za otkapanje preživjelih, a ni medicinske opreme nužne za pomoć 10.000 ozlijeđenih osoba, upozoravaju lokalni dužnosnici
 Reuters

ZAGREB - Potres u Kini posljednji je u nizu potresa s mnoštvom poginulih od početka ove godine. Priroda je pokazala svoju razornu snagu u svim kutovima svijeta, a u onima najsiromašnijima, nažalost očekivano, odnijela i najveći broj žrtava.

Je li ove godine pojačana Zemljina seizmička aktivnost, a potresi su međusobno povezani? Najnovija žrtva “bijesa majke Prirode” sada je zapadna Kina. Prema podacima kineskih stručnjaka, potres koji je pogodio južni dio pokrajine Qinghai, odnosno Tibetanski plato, bio je magnitude 7,1 stupanj prema Richteru. Američki Geological Survey tvrdi pak da je magnituda iznosila 6,9 prema Richteru.

Sve je u okviru normale

U svakom slučaju, tibetanski potres spada u snažne i samo nastavlja seriju potresa započetu 12. siječnja, kada je potres magnitude 7,0 na Haitiju usmrtio 200.000 ljudi. Haiti, Čile, SAD, Japan, Indonezija, Turska, Rusija te još niz zemalja ove su se godine suočili s jakim potresima.

Agencija ANSS (Advanced National Seismic System) do 11. travnja zabilježila je šest potresa mangnitude veće od 7 te čak 61 potres magnitude veće od 6 stupnjeva prema Richteru. Najsnažniji je bio potres magnitude 8,8 koji je 27. veljače pogodio Čile, peti po snazi od 1900. godine. Taj je potres pomaknuo Zemljinu os za osam centimetara i skratio dan za 1,26 mikrosekundi.

- Nema u tome ništa neobično. Svake godine diljem svijeta bilježi se od 15 do 20 potresa magnitude 7 i veće - ustvrdio je američki geofizičar prof. Don Steeples sa Sveučilišta Kansas.

Slično misli i vodeći hrvatski seizmolog prof. Marijan Herak s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

- Analize statistike potresa magnitude veće od 6 i veće od 7 stupnjeva u katalogu ANSS pokazuje da je sve u okviru normale. Zasad je malo više od prosjeka - rekao je prof. Herak. Prema katalogu ANSS, najviše potresa magnitude veće od 6 i veće od 7 u posljednjih 10 godina zabilježeno je 2007. No, postoji li međusobna povezanost ovogodišnjih potresa?

- O povezanosti jako udaljenih potresa još ima kontroverzi. Moguće je da ta interakcija na daljinu postoji, ali je to teško dokazati - zaključio je Herak.

Kuće od blata i drveta

Spasitelji su jučer u Kini rukama kopali po ruševinama pokušavajući doći do živih zatrpanih u potresu koji je oko osam sati ujutro po lokalnom vremenu zatresao sjeverozapad zemlje i prouzročio smrt najmanje 400 ljudi. Ranjeno ih je čak 10.000. Epicentar potresa bio je u okrugu Yushuu, ruralnoj i izoliranoj regiji uz granicu s Tibetom u kojoj najveći dio stanovništva čine Tibetanci. Prema izvještajima kineskih medija, razrušeno je oko 80 posto domova, a stanovništvu koje je na otvorenom prijete niske temperature. Većina domova u dolini koja se nalazi na 3700 metara nadmorske visine sagrađena je od blata i drveta.

Pomoć se teško probija

- Šteta je ogromna, ostali smo bez svega. Ulice su pune ozlijeđenih. Svi su vani i traže najmilije. Budistički toranj u parku se slomio - rekli su lokalni dužnosnici.

Pomoć teško stiže do ugroženog područja, a stanovništvo i lokalne vlasti uglavnom se oslanjaju na vlastite ruke u spašavanju zatrpanih jer nemaju nikakvu opremu.

Poharana Indija: Ciklon ubio 68 ljudi

Ciklon koji je poharao istočnu Indiju ostavio je za sobom najmanje 68 mrtvih, izjavili su tamošnji dužnosnici. Oko 60.000 seoskih domova razoreno je, stabla iščupana, pokidane električne i telefonske linije. Ciklon koji je prohujao brzinom od 160 kilometara na sat udario je utorak navečer u sjeveroistočne dijelove zemlje, uz granicu s Bangladešom, i demolirao kućice građene uglavnom od blata. (A. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 11:54